Gezond ‘visvet’ in varkensvlees met hulp van een klein wormpje

Amerikaanse onderzoekers hebben door genetische manipulatie biggetjes gecreëerd met veel meer ‘goed vet’ dan normale varkens. Met deze techniek zou varkensvlees even gezond kunnen worden als vis, schrijven zij in Nature Biotechnology....

Aan de basis van de vondst staat het wormpje C. elegans, dat minder gezonde omega-6-vetzuren omzet in gezonde omega-3-vetzuren. Wetenschappers van de universiteiten van Pittsburgh en Missouri stopten het gen in gekloonde varkensembryo’s, en kweekten zo enkele biggetjes die het wormenkunstje nadoen.

Vlekkeloos verliep het kweken niet. Veertien embryo’s resulteerden in tien levende biggetjes. Zes daarvan hadden het goede vet-gen, maar drie van de zes stierven aan hartproblemen. En dat terwijl omega-3-vetzuren juist bescherming moeten bieden tegen hart- en vaatziekten. De onderzoekers denken dat de vroegtijdige sterfte een gevolg was van de kloonprocedure, niet van de vetzuren.

De andere drie transgene biggetjes, en gekloonde nakomelingen van een overleden exemplaar, bleken tot acht keer zoveel goed vet te hebben als normale varkens. Dat is de helft van de concentratie die bij vissen als zalm en haring wordt aangetroffen. De onderzoekers denken dat ze in de toekomst dergelijke concentraties kunnen halen. Het zal nog jaren duren voor de techniek vlees oplevert dat geschikt is voor consumptie. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) beschouwt genetisch gemanipuleerde dieren als medicijnen, en eist jarenlang onderzoek naar de effecten. Zo wacht een snelgroeiende transgene zalmsoort al negen jaar op goedkeuring door de FDA.

Omdat varkens op mensen lijken, denken de onderzoekers dat ze de dieren ook kunnen gebruiken om de invloed van omega-3-vetzuren op de mens te bestuderen.

Meer over