Gezochte Abdeslam zou café hebben bezocht in Brussel

Voortvluchtig terreurverdachte Salah Abdeslam heeft een dag na de aanslagen in Parijs een café bezocht in Brussel. Hij zou dat hebben gedaan samen met Ali O., de man die Abdeslam ophaalde bij een metrostation in de Belgische hoofdstad. Dit heeft O. gezegd tegen zijn advocaat, Olivier Martins.

Olivier Martins, advocaat van O., praat met de media. Beeld afp
Olivier Martins, advocaat van O., praat met de media.Beeld afp

Volgens de raadsman werd zijn cliënt op 14 november gebeld door een vriend om hem op te halen op station Bockstael in Laeken. De vriend was toen met Abdeslam.

Op de weg terug naar de Brusselse wijk Schaerbeek, stopten ze nog om in een café te zitten. 'Hij wist niet dat het Salah was die hij ophaalde en hij herkende hem niet meteen omdat hij een pet droeg', aldus Martins, zo meldt CNN. 'In de auto zei Salah tegen hem dat zijn broer Brahim zich had opgeblazen en mensen had gedood in Parijs.'

O. is een jeugdvriend van beide broers. Martins: 'Mijn cliënt was geschokt toen hij dat hoorde. Hij begreep het niet, hij kon niet meer helder denken. Volgens de advocaat zou hij een uur met Abdeslam hebben doorgebracht. Om 14 uur werd Abdeslam volgens justitie afgezet in Schaerbeek. Sindsdien ontbreekt ieder spoor van hem.

Ontstekers explosieven

Een rechter in Brussel bepaalde vrijdag dat O. nog zeker een maand moet worden vastgehouden. Hij is nog niet voor een strafbaar feit aangeklaagd. Volgens Martins is zijn cliënt onschuldig en was hij niet betrokken bij de aanslagen.

'U gaat mij niet vertellen dat als je Salah Abdeslam een paar kilometer door Brussel rondrijdt, je dan deel uitmaakt van een terroristische groep', aldus Martins.

Justitie in Parijs onderzoekt of Abdeslam tien elektrische ontstekers voor explosieven in september of oktober heeft gekocht bij een bedrijf ten noordwesten van Parijs. Een manager van de winkel heeft volgens de krant Le Parisien Abdeslam herkend aan de hand van de foto's die sinds de aanslagen van hem zijn verspreid.

Volgens de krant belde de manager de politie op om te melden dat hij de ontstekers indertijd aan Abdeslam had verkocht.

Meer over