Gezin Broens eist vergoeding staat

De ouders van Danny Broens gaan een schadeclaim indienen tegen het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij willen een vergoeding voor de door hen en hun zoon gemaakte kosten in Turkije....

Van onze verslaggever Iñaki Oñorbe Genovesi

Volgens vader Oscar Broens heeft de familie onnodig veel kosten gemaakt, omdat de vertegenwoordiger van het ministerie in Turkije, de Nederlandse consul De Bruin in Alanya, te weinig zou hebben ondernomen om hun zoon eerder uit de gevangenis te krijgen. Zo zou de door de Nederlandse consul toegewezen Turkse advocaat zo slecht hebben gefunctioneerd dat de familie Broens zich gedwongen zag ook de Amsterdamse strafpleiter Geertjan Knoops in de arm te nemen.

Verder moesten Oscar Broens en zijn vrouw Cindy in afwachting van de zaak tegen hun zoon noodgedwongen een maand in de Turkse badplaats blijven. Behalve de verblijfskosten heeft de familie door het vele overleg met Nederland een torenhoge telefoonrekening. Volgens Cindy Broens zou die 'minstens 2800 euro' bedragen.

Daarnaast heeft de familie door de lange afwezigheid van vader Oscar en zoon Danny extra personeel in dienst moeten nemen om hun kapsalon aan het Haagse Hobbemaplein draaiend te houden.

De familie is echter vooral verbolgen over de kosten die hun zoon in de gevangenis heeft moeten maken. In Turkije is het gewoon dat gedetineerden voor hun maaltijden betalen. Bovendien betalen ze eens per week voor het water en de elektriciteit in hun cel. Nu blijkt dat Danny onschuldig is voor de dodelijke afloop van het ongeluk, willen zij restitutie van die kosten.

Hans de Bruin, die als consul de familie in Alanya heeft bijgestaan, ontkent dat Danny Broens niet voldoende zou zijn geholpen. 'We hebben de familie begeleid en advies gegeven. Meer kunnen wij niet doen. Als Nederlandse overheid kunnen wij ons niet bemoeien met de Turkse rechtsgang.'

Maar zelfs deze adviezen zouden lichtzinnig zijn gedaan, meent de familie Broens. Zo zou Danny wel op de mogelijkheid zijn gewezen dat hij naar een minder drukke cel kon verhuizen, maar zijn hem nooit de voordelen hiervan uitgelegd.

Hierdoor zou de 21-jarige Hagenaar uit angst van een verhuizing hebben afgezien.

'Danny durfde het niet aan. In elke Turkse cel geldt het recht van de sterkste. Hij was bang dat hij weer zijn plaats moest verdienen in de rangorde', zegt moeder Cindy.

Het gevolg was dat haar zoon ruim veertig dagen een bloedhete cel heeft moeten delen met 96 medegevangenen.

Nog altijd omschrijven Danny's ouders zijn detentie als mensonterend. Zij vinden dat de Nederlandse consul daarvoor onder druk van 'politieke spelletjes' te weinig oog heeft gehad. Volgens Cindy zou de Nederlandse consul vanwege de naweeën van de affaire rond de vrijlating van moordenaar en verkrachter Hakan K. alleen maar hebben willen 'sussen'. Dit zou zijn gebeurd om de spanning tussen Turken en Nederlandse toeristen in Alanya niet verder te laten oplopen.

Consul De Bruin vindt dit flauwekul.

'Ze wisten hoe de procedure zou lopen. Dit staat allemaal keurig beschreven in het boekje Gedetineerd in het Buitenland dat ze van ons hebben gekregen. Volgens De Bruin heeft de familie, toen ze niet snel genoeg haar zin kreeg, met veel 'sensatie de publiciteit gezocht'. 'Dat is bij veel Turken verkeerd gevallen. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar de rellen na Danny's vrijspraak zouden hiervan mede het gevolg kunnen zijn geweest.'

Meer over