Gezichtsherkenners in Peking moeten voorkomen dat bejaarde Chinezen toiletpapier stelen

Wie na een bezoek aan de beroemde Tempel van de Hemel in Peking een plaspauze wil inlassen, moet zich voortaan onderwerpen aan een gezichtsherkenner. In het openbare toiletgebouw in Tiantan Park, waar het tempelcomplex staat, zijn zes geavanceerde apparaten geïnstalleerd om te voorkomen dat Chinezen toiletpapier stelen voor thuisgebruik.

Irene de Zwaan
Een vrouw gebruikt een van de gezichtherkenners bij het openbare toiletgebouw in Peking. Beeld Weibo
Een vrouw gebruikt een van de gezichtherkenners bij het openbare toiletgebouw in Peking.Beeld Weibo

Begin deze maand gingen foto's viraal van Chinezen die grote stroken toiletpapier in hun boodschappentasjes moffelden. De krant Beijing Evening News berichtte dat met name bejaarden er een handje van hebben meerdere openbare toiletgebouwen rondom de Tempel van de Hemel af te struinen tijdens hun jacht op gratis toiletpapier. Dat is nu niet meer mogelijk: als een gezichtsherkenner vaststelt dat iemand meerdere keren achter elkaar een toilet bezoekt, dan wordt geen papier meer verstrekt.

De foto's van toiletpapierdieven waren het gesprek van de dag op Weibo, het Chinese Twitter. Gebruikers vroegen zich af hoe het mogelijk is dat Chinezen wel de huur van hun flat in het dure Peking kunnen betalen, maar geen rollen toiletpapier. Een gebruiker hield er de volgende theorie op na: 'Dit is typerend voor hoe de oude generatie denkt. In hun ogen is hetgeen wat het land bezit ook hetgeen wat het volk bezit'.

Toeristen bij de Tempel van de Hemel in Peking. Beeld epa
Toeristen bij de Tempel van de Hemel in Peking.Beeld epa

60 centimeter

De Chinese autoriteiten besloten in te grijpen en het resultaat is sinds enkele dagen te bewonderen bij het toiletgebouw naast het beroemde tempelcomplex: gezichtsherkenners. Bezoekers moeten enkele seconden zonder bril en hoed voor een camera plaatsnemen, waarna een nauwkeurig afgemeten stuk toiletpapier van 60 centimeter uit het apparaat rolt. Wenst de bezoeker nog een stuk, dan moet hij minstens negen minuten wachten.

De eerste gezichtsherkenners worden nu als proef ingezet, maar het is de bedoeling dat het initiatief landelijk wordt uitgerold in de grote steden. Vooralsnog kan niet worden gesproken van een onverdeeld succes. Gebruikers klagen op Weibo over langere wachttijden en niet werkende apparaten, waardoor hun toiletbezoek onnodig wordt vertraagd. Ook vinden Chinezen dat de camera's hun recht op privacy schenden. 'Ik dacht dat het toilet de laatste plek was waar ik recht op privacy had, maar ze bekijken me daar ook', schrijft een gebruiker.

Peking staat bekend om zijn strikte camerabeleid. In de stad hangen maar liefst 46 duizend camera's. Zo'n 4.300 politieagenten zijn aangesteld om de beelden te bekijken.

Luxe toiletten

De Chinese autoriteiten zetten niet alleen in op het verbeteren van de veiligheid, ook de openbare toiletten in het land krijgen volop aandacht: eind vorig jaar werd 'een toiletrevolutie' aangekondigd. Toeristen hebben recht op een schoon toilet, is de gedachte. De komende jaren worden miljoenen uitgetrokken om 100 duizend openbare toiletten te renoveren. Sommige krijgen een zogenaamde AAA-status, wat betekent dat de toiletten van alle gemakken zijn voorzien. Te denken valt aan westerse zeep, gratis wifi, grote televisieschermen en luxe sofa's voor de wachtenden. Mogelijk zullen deze toiletten binnenkort ook standaard zijn uitgerust met gezichtsherkenners.

Een publieke toiletruimte van glas in Changsha, in de Chinese provincie Hunan. Beeld afp
Een publieke toiletruimte van glas in Changsha, in de Chinese provincie Hunan.Beeld afp
Meer over