Gewonden na breuk waterleiding Rotterdam

Vijf mensen hebben zaterdag in Rotterdam brandwonden opgelopen toen door een breuk in een waterleiding kokendheet water winkelstraten inliep...

De leiding brak in de Korte Hoogstraat. Water met een temperatuur van 120 graden liep de zogeheten Koopgoot en de Coolsingel in. De verschillende winkelstraten, waaronder Meent, werden enkele uren deels afgezet.

Vier mensen hebben tweedegraads brandwonden, één iemand derdegraads. Bovendien is één persoon met hartklachten naar het ziekenhuis gebracht. Diverse andere mensen raakten lichtgewond en werden ter plaatse behandeld.

Aan het eind van de middag waren voor de meeste getroffen huishoudens de problemen met warm water en verwarming verholpen, meldde energiebedrijf Eneco. Alleen in de woningen in de flat direct naast het lek zal de verwarming nog een tijd niet werken. Het bedrijf hoopt dat tegen middernacht ook deze huishoudens weer verwarming en warm water hebben.

De woordvoerster kon nog niets zeggen over de oorzaak van het lek. ‘We zijn nog steeds bezig met het dichten van het gat. Dat kost tijd.’

In de Korte Hoogstraat zit een gat in het wegdek van naar schatting drie meter diep en een doorsnee van zes meter. Het gat is veroorzaakt door het lek. Er komt nog wat water uit en stoom. Het is volgens omstanders een enorme ravage. ‘In de wijde omgeving liggen brokken steen en het is een grote modderpoel.’ In de winkels ligt veel water en zand.

Burgemeester Opstelten heeft de plek bezocht. Hij sprak met enkele winkeliers. ‘De stemming onder hen is redelijk’, liet hij weten. In de nabijheid van het lek zijn alle winkels gesloten. Volgens Opstelten is de schade van latere zorg. Hij zei wel dat winkeliers geen beroep kunnen doen op gemeente.

Een groep winkeliers werd rond 12 uur geëvacueerd. Een werknemer vertelde dat ze het water van de roltrappen zo de Koopgoot in zag lopen. ‘In korte tijd liep het de winkel in.’ Door de damp zagen ze geen hand voor ogen. ‘Dit wordt een enorme strop, dit had onze topdag moeten worden’, zei een van de winkeliers.

Eneco onderzoekt komende week de oorzaak van het lek. Een woordvoerster zei niet te denken dat sterk dat de scheur in de 12 millimeter dikke stalen buis door achterstallig onderhoud is ontstaan. ‘De putten van de stadsverwarming controleren we regelmatig.’ Het kan zijn dat de buis een zwakke plek had of dat het isolatiemateriaal eromheen is beschadigd waardoor de buis is gaan corroderen.

Een dergelijke lekkage komt zelden voor. De woordvoerster van Eneco kan zich alleen een geval in Den Haag herinneren waarbij heet water vrijkwam uit de stadsverwarming. Maar toen gebeurde dat bij onderhoud van het buizenstelsel.

Meer over