Gewonden bij zelfmoordaanslag Tel Aviv

Bij een zelfmoordaanslag in de Israëlische stad Tel Aviv donderdag zijn ongeveer twintig mensen gewond geraakt...

De dader sloeg toe in een shoarmazaak nabij een druk kruispunt. Mogelijk poogde hij zijn explosieven in gereedheid te brengen op het toilet toen deze voortijdig ontploften, aldus de politie. Die trof in de zaak ook explosieven aan die niet waren ontploft.

De radicale Islamitische Jihad heeft de aanslag opgeëist, maar volgens bronnen van het dagblad Haaretz was de dader verbonden aan de Al Aqsa Martelaren Brigades.

Het was de eerste Palestijnse zelfmoordaanslag sinds 5 december. Toen sloeg de Islamitische Jihad toe in de badplaats Netanya. Er vielen toen vijf Israëlische doden. Het was de eerste aanslag sinds de radicale Palestijnse facties rond de jaarwisseling hebben gezegd zich niet meer te houden aan een bestand.

De aanslag donderdag kwam minder dan een week voor de Palestijnse parlementsverkiezingen van 25 januari. De Palestijnse Autoriteit nam krachtig afstand van de geweldsdaad. Een woordvoerder sprak van een doelbewuste poging van radicale Palestijnen om de stembusgang te ‘saboteren’.

Meer over