Gewenst wit

Trends beginnen in Amsterdamse cafés en eindigen in Heerhugowaard (sorry Heerhugowaard). Magic Minds is de plaatsvervanger van Oibibio/Oininio, het geestverruimende centrum van Ronald Jan Heijn in de hoofdstad....

Slecht gedacht is dat niet, want de zaal ligt op het noorden. Met wit haal je het licht naar binnen. Maar een keerzijde heeft het ook: ook al is alles net geschilderd, de eerste zwarte vegen op de vloer en de vlekjes op de stoelbekleding zijn al zichtbaar. Wit in je huis is nog erger dan een porseleinkast.

Het witte meubilair is terug, moeten we constateren. En niet die plompe witlederen banken van Lucky Leder, met flappen over de armleuningen, maar het chique wit uit de jaren zestig. Wie durft, gaat zelfs over tot wit gecapitonneerd, dat is toegestaan op bank en muur. Bij Wonen 2000 in Amsterdam is de trend al opgemerkt. Sinds enkele maanden verlangt de consument wit. Overigens alleen de hoofdstedelijke consument (zo zie je maar weer) en voornamelijk Engelsen. Waar om wit? Het laat zich goed combineren met gekleurde accessoires, fel oranje kussens of gifgroene bijzettafels, om een paar modekleuren te noemen. Want dat is een ander verschijnsel: men moet zijn interieur kunnen afstemmen op een wisselend gevoel.

Bovendien sluit het wit goed aan bij de naturel kleuren die de voorgaande jaren opkwamen, grijs, beige en bruin. Hoef je tenminste niet de hele woonkamer om te gooien. Absolute topper op het wit-gebied is de Flap, een bank (voorzover dat woord erop van toepassing is) van Edra, ontworpen door Francesco Binfarè.

Het is een organisch gevormd meubelstuk, met allemaal flexibele elementen die in allerlei standen kunnen worden gezet. Je kunt erop liggen, zitten, eten en, uiteraard, loungen. In zwart had deze bank zijn werking gemist. Juist de ronde witte elementen dragen bij aan het contrast, er ontstaan levendige schaduwplekken. De ingenieuze constructie en vorm hebben Centre Pompidou ertoe gebracht de Flap een prijs toe te kennen en hem in zijn designcollectie op te nemen.

Oh ja, de prijs. Bijna vergeten. 21.000 gulden (U zegt?). Het schijnt voor consumenten niet onoverkomelijk te zijn, want hij gaat grif van de hand. Omdat hij past in een loft of woonzaal, en in dat geval twee banken en een fauteuil vervangt.

Witte stof op de banken, ooit gepropageerd door Des Bouvrie, loopt een stuk minder. Wit leder moet het zijn, dat geeft ook een minder paniekerig gevoel als je een glas rode wijn beet hebt. Voor de schoonmaak van al dat besmettelijks nog een tip: karnemelk.Toevallig ook wit.

Meer over