Geweldsuitbarsting Libië bij strijd om luchthaven

Libië beleeft een van de ernstigste uitbarstingen van geweld sinds de val van dictator Moammar Kadhafi. De strijd tussen rivaliserende milities om de internationale luchthaven van de Libische hoofdstad Tripoli heeft het afgelopen weekeinde 47 levens geeist, zo lieten de Libische autoriteiten gisteren weten.

CAÏRO - Een machtige militie uit de West-Libische stad Zintan vecht al een week met islamistische strijders om controle over het internationale vliegveld. Na mislukte pogingen een bestand te bereiken, laaide de strijd zondag weer in alle hevigheid op. De luchthaven, in handen van de militie uit Zintan, werd aangevallen met mortieren, tanks en raketten. Behalve de tientallen doden waren er zeker 120 gewonden.

Op de Libische televisie was te zien dat een geparkeerd toestel van Libyan Arab Airlines werd getroffen door een mortiergranaat. Het vliegveld, inmiddels een week gesloten, heeft zware schade opgelopen.

De vuurgevechten breidden zich uit tot de weg naar de hoofdstad. In Tripoli bleven benzinestations, overheidsgebouwen en de Centrale Bank dicht. De aanvallers zijn islamistische strijders, die steun hebben gekregen van andere groepen zoals een militie uit de stad Misrata, die een belangrijke rol speelde bij de revolte tegen Kadhafi.

Ook in de oostelijke stad Benghazi werd maandag zwaar gevochten. Islamistische militanten vielen een legerbasis aan. Bij de gevechten zette het leger helikopters en straaljagers in. Volgens inwoners kwamen bij de strijd zeker zeven mensen om het leven; een veertigtal raakte gewond.

De militanten behoren tot de radicale groepering Ansar al-Sharia. Hun aanval werd afgeslagen door eenheden van het leger en troepen die onder bevel staan van generaal Khalifa Haftar, die eerder dit jaar op eigen houtje aankondigde de orde in het land te zullen herstellen.

Twee parlementsleden zijn zondag in de hoofdstad ontvoerd door onbekenden. Overheidsfunctionarissen en activisten worden steeds vaker doelwit van militieleden. Vorige week donderdag werd in de oostelijke stad Darna een vrouwelijk oud-parlementslid, Fariha al-Barkawi, vermoord.

Ook buitenlanders lopen gevaar. De Filippijnse regering werkt aan de evacuatie van 13 duizend Filippijnse arbeiders na de onthoofding van een bouwvakker, die vorige week in Libië werd ontvoerd door een militie. Het lichaam van de man werd zondag gevonden in een ziekenhuis in Benghazi.

Het geweld en de wetteloosheid doen de vrees voor een burgeroorlog toenemen. De EU-missie in Tripoli riep de strijdende partijen op zich te houden aan internationale wetten en het leven van burgers te respecteren. 'Er is geen militaire oplossing voor de crisis in Libië. De enige optie is een politieke oplossing.'

undefined

Meer over