Geweldsgolf Irak eist 53 mensenlevens

Bij een nieuwe golf van geweld in Irak zijn woensdag 53 mensen omgekomen. Een zelfmoordaanslag tijdens een shi’itische begrafenis kostte 36 aanwezigen het leven....

Autobommen gingen af in onder meer Bagdad en in de heilige shi’itische stad Karbala. In Muqdadiya, een stad 100 kilometer ten noordoosten van Bagdad, werd een aanval uitgevoerd tijdens de teraardebestelling van een lijfwacht van een lokale leider van de shi’itische Dawa-partij.

Er werden mortieren afgevuurd op de aanwezigen, waarna een van de aanvallers zichzelf opblies. Er vielen 36 doden en 40 gewonden.

De drie belangrijkste partijen van Irak proberen momenteel een coalitie te smeden waarin zowel shi’ieten, soennieten als Koerden zijn vertegenwoordigd. Een coalitie is in zicht, aldus een politicus van de Shi’itische Verenigde Iraakse Alliantie woensdag.

Een bron in de top van de shi’itsche Dawapartij zei dat de aanvallen waren bedoeld om de shi’ieten te laten inbinden. ‘We denken dat de aanvallen zullen verhevigen voordat een regering is gevormd’, aldus Ali al-Adib.

Sommige soennieten beweren dat de verkiezingen half december zijn gemanipuleerd ten voordele van de shi’ieten.

Woensdag was de gewelddadigste dag in Irak sinds de verkiezingen half december, waarvan het uiteindelijke resultaat half januari zal worden bekendgemaakt.

Een groep rebellen voerde woensdag met granaten en machinegeweren een aanval uit op een konvooi van brandstoftanks bij Bagdad, dat het tekort aan brandstof in de stad moet lenigen.

Twintig tanks werden verwoest. Op internet werd de aanval opgeëist door ‘het Islamitische Leger van Irak’, een groep die naar verluidt is verbonden met de voormalige Ba’athpartij van Saddam Hussein.

Een autobom op een drukke markt in Bagdad kostte zeven mensen het leven. Twaalf mensen raakten gewond. In de hoofdstad wierp de politie wegblokkades op in een poging de gekidnapte zuster van de minister van Binnenlandse Zaken, Bayan Jabr, te vinden.

Meer over