Geweldsgolf in Irak: 13 doden

Bij een bomaanslag in de Iraakse stad Basra zijn donderdag vier Irakezen gedood. Sommige bronnen spreken van een zelfmoordaanslag. Het was de opmerkelijkste van een reeks gewelddaden in Irak waarbij in totaal dertien doden zijn gevallen....

Het Amerikaanse leger heeft donderdag het dodental van de aanslag met een autobom op het Mount Libanon-hotel in Bagdad, woensdagavond, van 27 teruggebracht naar zeven; onder de slachtoffers is een Brit. In het wrak van het bomvoertuig zijn de resten van een zelfmoordcommando gevonden. Er is geen verklaring gegeven voor het foutieve dodental. Gisteravond zijn opnieuw twee hotels in Bagdad aangevallen, maar de raketten hebben alleen materiële schadde toegebracht.

In aanloop naar de herdenking van het begin van de oorlog in Irak, zaterdag een jaar geleden, vormen hotels plotseling een geliefd doelwit van guerrillastrijders en terroristen. Zo stond de Mercedes 200 waarmee volgens de Iraakse politie de aanslag in Basra werd uitgevoerd, geparkeerd voor het Mirbad Hotel. De slachtoffers waren echter geen hotelgasten, maar voorbijgangers. Onder de gewonden was een kind.

'We bestrijden de terroristen in de wetenschap dat hoe beter we daarin slagen, hoe zwaarder de strijd zou worden', zei generaal Martin Dempsey in Bagdad. 'Het is veel makkelijker om te vechten tegen een conventionele vijand, dan tegen een vijand die terreurmiddelen inzet.'

Drie Iraakse journalisten zijn donderdag doodgeschoten in de nabij Bagda gelegen stad Baquba. Schutters namen het busje waarin de drie zaten onder vuur; negen collega's raakten gewond. De drie journalisten werkten voor Diyala TV, een zender opgezet door de coalitie. Guerrillastrijders belagen vaker burgers die met de Amerikanen samenwerken.

Amerikaanse soldaten hebben bij een controlepost in Bagdad een cameraman van het Arabische tv-station Al Arabiya doodgeschoten; een verslaggever raakte gewond. De journalisten reden in een auto op de versperring af, toen een ander voertuig met hoge snelheid aankwam. De Amerikanen raakten bij vergissing de Al Arabiya-ploeg.

In Falluja, sinds het eind van de oorlog een hardnekkige haard van verzet, zijn bij een schotenwisseling tussen Amerikanen en strijders een kind en een volwassene gedood. Elders zijn drie Amerikaanse soldaten gedood bij een seriemortieraanvallen.

Meer over