Gewelddadige zoektocht naar 'pedonetwerk Clintons' levert Amerikaan 4 jaar cel op

Een man die vorig jaar met een automatisch geweer een pizzeria in Washington binnendrong na geruchten dat Democratische kopstukken daar kinderen als seksslaven vasthielden, is tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Edgar Welch gaf zich over nadat hij geen bewijs had gevonden in het pizzarestaurant. Beeld null
Edgar Welch gaf zich over nadat hij geen bewijs had gevonden in het pizzarestaurant.

De 29-jarige Edgar Maddison Welch liet zich inspireren door een samenzweringstheorie die vlak voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen werd verspreid door ultrarechtse websites, zoals Infowars van de complotdenker Alex Jones. Volgens die geruchten zouden Hillary Clinton en haar campagnemanager John Podesta verwikkeld zijn in een pedofielennetwerk.

Het knooppunt van dat netwerk zou Comet Ping Pong zijn, een pizzeria in Washington waar vooraanstaande Democratische politici zouden samenkomen om kinderen te misbruiken. Welch nam de bizarre verhalen over wat al snel 'pizzagate' werd genoemd zo serieus dat hij gewapend met een revolver en een AR-15 automatisch geweer uit North Carolina naar de hoofdstad reisde om te controleren of er kinderen werden vastgehouden.

Hij viel de pizzeria binnen en loste enkele schoten, terwijl het personeel en de klanten een goed heenkomen zochten. Na drie kwartier vruchteloos zoeken naar de kinderen die in de kelders gevangen zouden zitten, gaf hij zich over aan de politie.

De rechter legde hem vier jaar cel op. Volgens haar was het puur geluk dat er geen slachtoffers vielen bij de overval van Welch op het restaurant. Welch verontschuldigde zich voor zijn daad, maar ging niet in op de samenzweringstheorie die nog steeds de ronde doet op het internet.

De afgezette straat op de dag dat Edgar Welch het restaurant binnenviel. Beeld null
De afgezette straat op de dag dat Edgar Welch het restaurant binnenviel.

Een van de aanjagers van 'pizzagate' was de voormalige marineofficier Jack Posobiec, die ooit zelf met zijn mobieltje naar de pizzeria trok om zijn volgers via Periscope verslag te doen van zijn onderzoek naar de affaire. Op Twitter maakt Posobiec nu jacht op andere vijanden van Donald Trump, zoals de ontslagen FBI-chef James Comey.

De eigenaar van de pizzeria, James Alefantis, zei tijdens de rechtszitting dat zijn zaak nog steeds bewaking nodig heeft. Hij werd er zelf ook van beschuldigd dat hij betrokken was bij het netwerk. Verspreiders van de pizzagate-geruchten wezen erop dat zijn naam op het Franse J'aime les enfants lijkt oftewel: Ik houd van kinderen.

Ook de uitbaters van nabijgelegen cafés en restaurants werden op het internet zwart gemaakt. Hun zaken zouden door tunnels verbonden zijn met de pizzeria, maar dat bleek volstrekte nonsens.

Verder lezen

In de Verenigde Staten en Duitsland werkt Facebook samen met factcheckers in de bestrijding van nepnieuws. Waarom gebeurt er in Nederland nog niets?

'Ik wilde iets goeds doen maar heb het verkeerd aangepakt.' Hoe tweets en nepnieuws een gewapende inval veroorzaakten: een reconstructie. (+)

Pizzagate als case study: complotdenkers zien juist in de afwezigheid van bewijs hun gelijk bevestigd. (+)


Meer over