Gewelddadige gijzeling in Armenië na twee weken beëindigd

Met de overgave van twintig gewapende mannen is een einde gekomen aan gijzeling van twee weken lang in een politiebureau in de Armeense hoofdstad Jerevan. In die tijd werden twee politieagenten gedood en vielen er meerdere gewonden. De 31 gijzelnemers eisten de vrijlating van een activistische oppositieleider die in juni werd gearresteerd voor illegaal wapenbezit.

Agenten bij het belaagde politiebureau in Jerevan. Beeld ap
Agenten bij het belaagde politiebureau in Jerevan.Beeld ap

De politie had de aanvallen op het bureau de afgelopen dagen geïntensiveerd. Zondag waren er hevige vuurgevechten en meerdere granaatexplosies. Daarbij raakten zeker zeven gijzelnemers gewond, waarop de leider van het stel besloot tot overgave om grote verliezen te voorkomen.

Bij de bestorming van het politiebureau op 17 juli werd een hooggeplaatste politieofficier doodgeschoten. Volgens de politie heeft de groep ook een tweede agent vermoord. Ook werden vier ambulancebroeders enige tijd vastgehouden. Duizenden mensen steunden de actie en demonstreerden op straat. Daarbij kwamen ook confrontaties met de politie voor. Vrijdag raakten er nog 75 mensen gewond bij onlusten.

Aftreden van regering

De gearresteerde activist, Jirair Sefilyan, roept Armeniërs al lange tijd op de straten op te gaan en het aftreden van de regering te eisen. Volgens de politie was hij van plan overheidsgebouwen in te nemen met hulp van zijn aanhangers.

De 49-jarige Libanees-Armeense Sefilyan is de leider van een oppositiegroep die weigert deel te nemen aan het huidige verkiezingsproces omdat het te ondoorzichtig en gewelddadig zou verlopen. Hun voornaamste standpunt is dat de huidige regering moet opstappen en dat het verkiezingsstelsel moet worden gewijzigd. De groep zou enkele duizenden aanhangers hebben.

Sefilyan heeft de Armeense president Serzh Sargsyan in het verleden sterk bekritiseerd. De Karabach-veteraan is niet te spreken over hoe de regering het langlopende conflict tussen pro-Armeense separatisten en de enclave Nagorno-Karabach aanpakt, dat al meer dan twintig jaar speelt.

Azerbeidzjan ziet de met name door Armeniërs bevolkte enclave als bezet gebied en wil het weer in handen krijgen. Armenië is niet bereid de bergachtige regio, met zo'n 150 duizend inwoners, op te geven. Tussen 1988 en 1994 vochten Armenië en Azerbeidzjan een zware oorlog uit over het gebied: 20 duizend tot 30 duizend mensen kwamen om het leven en meer dan een miljoen mensen moesten hun huizen ontvluchten.

Demonstranten eisen het aftreden van de Armeense regering. Beeld ap
Demonstranten eisen het aftreden van de Armeense regering.Beeld ap
Meer over