Geweld Irak eist zeker 120 levens in dag

Een zelfmoordaanslag in Baquba heeft woensdagochtend het leven gekost aan minstens 68 Irakezen. Bij aanslagen en vuurgevechten elders in Irak vielen zo veel slachtoffers dat de dag van gisteren, met in totaal zeker 120 doden, de bloedigste is sinds de Amerikanen de macht hebben overgedragen aan de interimregering....

Doelwit van de aanslag in Baquba waren Irakezen die in de rij stonden voor een politiebureau, in de hoop daar een baan te krijgen. Het hoofd van de politie gaf de schuld aan al-Tawhid wal Jihad, de terreurgroep van de JordaniAbu Musab al-Zarqawi die al meer aanslagen in Baquba op zijn naam heeft gebracht. Veel Irakezen beschouwen de interimregering van premier Allawi en de nieuwe Iraakse politie als handlangers van de Amerikanen.

De recruten zelf zien dat anders. 'Ik wil mijn land verdedigen, want als wij de zaken niet in eigen hand nemen, komen we nooit van de bezetting af', zei een 27-jarige politierecruut die met verwondingen in het ziekenhuis van Baquba was beland. Ooggetuigen vertelden dat er op het moment dat de bomauto ontplofte juist een minibusje voorbijreed; alle 21 inzittenden zijn om het leven gekomen. 'Zelfs in de winkels en op de daken lagen doden', vertelde een omwonende.

Veel Irakezen maken zich boos over het onophoudelijke geweld. 'Dit waren allemaal onschuldige Irakezen, er waren helemaal geen Amerikanen. Wat hebben ze misdaan?' schreeuwde een man, terwijl hij zich voor zijn hoofd sloeg.

Ook in Suwariyah, niet ver van de Iraanse grens, vielen veel doden. Daar brak een vuurgevecht uit toen de multinationale troepenmacht probeerde een groep infiltranten uit Iran gevangen te nemen. Volgens een Poolse woordvoerder van de coalitietroepen zijn in die strijd 35 infiltranten en zeven Iraakse soldaten gesneuveld. Veertig infiltranten zijn gevangengenomen, maar de woordvoerder kon niet zeggen welke nationaliteit ze hadden.

In Ramadi, in de 'soennitische driehoek', kwam een vrouw om het leven toen een flatgebouw werd getroffen door een mortiergranaat die waarschijnlijk bedoeld was voor de naburige Amerikaanse basis. In dezelfde stad werden twee of drie zoons van de gouverneur van de provincie al-Anbar ontvoerd. Daarmee is het aantal ontvoerden in week tijd op minstens zestien gekomen.

De Arabische zender Al Jazeera maakte gisteren bekend dat twee gegijzelde Pakistanen door hun ontvoerders zijn gedood. Een Irakees, die 'tot inkeer was gekomen', zou zijn vrijgelaten.

Er viel geen structuur of organisatie te ontdekken in het geweld van gisteren, waarbij ook nog een aantal Iraakse politieagenten, een Amerikaanse soldaat, twee vermoedelijke saboteurs van een oliepijpleiding en enkele Iraakse burgers om het leven zijn gekomen. Maar het dreigt niettemin de vorming van een democratisch staatsbestel in gevaar te brengen.

Zaterdag komen duizend Irakezen, uit alle geledingen van de samenleving, naar Bagdad om een Nationale Raad van honderd leden te kiezen. Deze raad moet als een soort parlement toezicht houden op de verrichtingen van de interimregering.

Meer over