Geweigerd? In Israël begrijpen ze er niets van

AD BLOEMENDAAL

Nog maar tien dagen geleden verleende Abu Dhabi gastvrijheid aan het Israëlische jeugdschaakteam. De mededeling van voetbalclub Vitesse dat de Verenigde Arabische Emiraten weigeren een Israëlische speler toe te laten tot een trainingskamp, is mede daardoor in Jeruzalem met grote verbazing ontvangen. Op het ministerie van Buitenlandse Zaken vermoedt men dat Mori slachtoffer is geworden van een misverstand of een amateuristische aanpak door zijn club.

'Het is heel goed mogelijk dat iemand in Abu Dhabi die van niets weet, verkeerde informatie heeft verstrekt', oppert woordvoerder Yigal Palmor. Ondertussen is hij 'zeer, zeer teleurgesteld', vooral over het gedrag van Vitesse. De Arnhemse club had zelfs op het laatste moment nog van alles kunnen ondernemen, meent hij. In plaats daarvan heeft ze haar Israëlische speler in de kou laten staan.

'De VAE hebben in het verleden steeds Israëlische atleten toegelaten en ze doen dat voor zover ik weet nog altijd', zegt Palmor. 'Ik zie geen enkele reden waarom er dit geval een uitzondering zou zijn gemaakt. Het meest teleurstellend is de houding van Vitesse, dat zich heeft geleend voor een daad van botte discriminatie, gebaseerd op afkomst en nationaliteit. Misschien heeft Mori gezegd: laat ze maar gaan. Maar had hij echt een keus?'

Israël heeft er geen moeite mee dat zijn sportlieden uitkomen in landen waarmee het geen diplomatieke betrekkingen onderhoudt. Van zijn 'vijanden' staan er slechts vijf op de zwarte lijst: Iran, Irak, Syrië, Saoedi-Arabie en Libanon. Omgekeerd zijn heel wat Arabische en islamitische landen bereid Israëliërs toe te laten, ook als ze verder niets van Israël willen weten. In de Golfstaten zijn Israëlische toeristen niet welkom, maar sporters en zakenlieden hebben geen moeite te worden toegelaten.

Met Abu Dhabi rezen in 2010 problemen, na de moord in een plaatselijk hotel op Machmoud al-Mabhouch, een wapenhandelaar van de Libanese Hezbollah-beweging. Het hoofd van de politie in het Golfstaatje zei destijds er voor 99 procent van overtuigd te zijn dat de aanslag het werk was van de Mossad, de Israëlische geheime dienst. Hij liet weten dat Israëliers niet langer welkom zouden zijn, ook niet als ze op buitenlandse paspoorten reizen. Maar in de praktijk is er niets veranderd.

Dat Israëlische sporters worden binnengelaten betekent niet dat de Golfstaten blij zijn met hun komst. Op het vertonen van de Israëlische vlag en het openlijk noemen van de naam van het land rust zo goed als een taboe. Het Israëlische jeugdschaakteam moest zich de afgelopen week in Abu Dhabi verschuilen achter de vlag van de wereldschaakfederatie.

Een soortgelijke kwestie speelde afgelopen oktober bij zwemwedstrijden om de wereldbeker in Qatar en Dubai. De Israëlische zwemster Amit Ivry won er een zilveren en een bronzen medaille, maar werd in de tv-verslaggeving bewust buiten beeld gehouden, net als andere Israëlische deelnemers. De omroepster refereerde aan hun land als ISR, waarbij ze alleen de drie kapitalen uitsprak. De internationale zwemfederatie tekende protest aan, waarna de organisatoren hun excuus maakten. Op de laatste dag besloot de organisatie de koers te wijzigen. Ineens mocht zelfs de Israëlische vlag in beeld. Eind december is Qatar, dat overigens geen deel uitmaakt van de VAE, toneel van het WK korte baan. Nog belangrijker: in 2022 organiseert het land het WK voetbal.

De Israëlische tennisster Shachar Pe'er werd, in 2009, wel geweigerd voor een toernooi in Dubai. De WTA, de vereniging van speelsters, tekende protest aan, maar liet het toernooi wel doorgaan. De weigering leidde tot een protest van Pe'ers collega's, van wie met name titelverdediger Andy Roddick en Venus Williams zich sterk maakten. Sindsdien is Pe'er weer welkom.

undefined

Meer over