'Gewapende terroristische cel wil aanslagen plegen in België'

Een terroristische cel met zware wapens, waaronder kalasjnikovs en bomvesten, wil in België aanslagen plegen zoals in Parijs. Dat heeft de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders gezegd in een interview met de Amerikaanse nieuwszender ABC. Volgens Reynders zijn metro's en scholen geen doelwit, maar vooral winkels en winkelcentra. De Belgische autoriteiten zijn op zoek naar de terroristen.

Didier Reynders Beeld afp
Didier ReyndersBeeld afp

De minister zou verder hebben gezegd dat de veiligheidsdiensten tekort zijn geschoten bij de aanslagen in Parijs. De diensten van verschillende landen moeten beter met elkaar communiceren, vindt Reynders.

Het Belgische kabinet zegt dat het interview door ABC uit zijn verband is getrokken. In het interview met ABC spreekt Reynders over een cel van tien jihadisten, maar volgens zijn kabinet heeft hij gezegd dat de ­terroristische cel zowel uit vijf, zeven of tien personen kan ­bestaan. 'ABC maakt er meteen tien van. Ook over de veiligheidsdiensten hebben we exact ­hetzelfde gezegd als premier Charles Michel. De toestand in België is niet perfect en ook hier zijn - net als in Frankrijk - fouten gemaakt. Maar dit ­bericht is volledig uit de context gerukt.'

Reynders reageerde vanmorgen ook zelf op het interview, op Radio 1. De 'failure' waar ABC over rept, gaat over 'veel verschillende actoren', zegt de minister. 'Er is een probleem van radicalisering van enkele mensen, niet alleen bij ons, maar ook in Parijs. Maar ik heb ook gezegd wat we wel hebben gedaan en hoe we steeds meer samenwerken, onder andere rond de uitwisseling van gegevens met andere landen.'

Aanslag verijdeld
Volgens de Vlaamse financiële krant De Tijd heeft Belgische justitie met de reeks huiszoekingen zondagavond aanslagen verijdeld die in Brussel hadden moeten plaatsvinden. Hoewel het hoogste terreuralarm in de stad nog van kracht is, heeft justitie indicaties dat het terreurnetwerk 'gedestabiliseerd' is.

Het politie-onderzoek in Brussel is nog in volle gang, maar volgens De Tijd is dat er nu op gericht zo veel mogelijk leden van het terreurnetwerk op te jagen.

Zondagavond werden in Brussel 22 huiszoekingen gedaan. Er werd maar één verdachte aangehouden. Volgens De Tijd trof de politie mogelijk bewijsmateriaal aan, maar dit was in brand gestoken.

De politie zondagavond in actie in de wijk Molenbeek. Beeld anp
De politie zondagavond in actie in de wijk Molenbeek.Beeld anp

Doelwit

Bij de acties van zondagavond was Salah Abdeslam (26) het voornaamste doelwit van politie en justitie. De man geldt als een van de hoofdverdachten voor de bloedige aanslagen in Parijs. Voor zover bekend is hij nog steeds voortvluchtig.

Uit vrees voor aanslagen zit Brussel nog steeds op slot en is de hoogste alarmfase van kracht, wat betekent dat de kans op aanslagen nog altijd 'ernstig en zeer nabij' is.

Vandaag zijn voor het eerst deze week de scholen wel weer open en ook de metro rijdt weer. Bijna 300 agenten zijn ingeschakeld om de veiligheid van de kinderen te garanderen. Samen met hun Brusselse collega's patrouilleren zij bij de scholen en in de straten eromheen.

Het leger wordt ingezet om metrostation te bewaken. De helft van de stations, vooral die in het centrum, gingen vandaag weer open.

Een justitiefoto van Salah Abdeslam die in het belang van de opsporing is vrijgegeven. Beeld afp
Een justitiefoto van Salah Abdeslam die in het belang van de opsporing is vrijgegeven.Beeld afp
Meer over