Gewapende Palestijnen doden zes burgers

Twee gewapende Palestijnen hebben donderdagavond de joodse nederzetting Itamar vlakbij Nablus op de Westelijke Jordaanoever aangevallen. Bij de actie werden zes Israëli's gedood, onder wie drie kinderen, aldus de Israëlische radio....

De Palestijnen renden een woning binnen en openden het vuur. Kort daarna werden zij zelf bestormd door het Israëlische leger waarbij zij werden doodgeschoten. Volgens de Israëlische radio zijn vier kolonisten bij de actie gewond geraakt, onder wie een aantal kinderen.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is opgeëist namens de 'Brigades van Abu Ali Mustafa', aldus anonieme bellers in telefoontjes naar persbureaus. Abu Ali Mustafa was de leider van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), die vorig jaar door het Israëlische leger is vermoord in Ramallah.

Volgens een van de bellers is de aanslag een reactie op de bouw van een muur en een hek tussen Israël en de Palestijnse gebieden en op het binnendringen van het Israëlische leger in Palestijns gebied. Israël bouwt een 110 kilometer lang hek langs de Westelijke Jordaanoever.

Israël is donderdag begonnen met het oproepen van een deel van de reservisten. De extra manschappen zijn nodig gezien de 'huidige veiligheidssituatie', zo berichtte de krant Haaretz donderdag. De reservisten moeten mede voorkomen dat er nieuwe aanslagen komen van extremistische Palestijnen.

Israëlische troepen trokken gisteren opnieuw Palestijnse dorpen binnen in wat een steeds algemener militair antwoord lijkt te worden op de zelfmoordaanslagen.

Israëlische troepen hebben Palestijnen voor verhoor aangehouden in Jenin, Qalqiliya, Bethlehem eb Beitunia. Terwijl op de Israëlische radio waarschuwingen uitzond over nieuwe zelfmoordaanslagen, omsingelden Israëlische troepen Tulkarem. In Jenin voeren Israëlische troepen sinds twee drie dagen huis-aan-huis onderzoeken uit, waarbij inmiddels 2500 mannen zijn aangehouden.

Meer over