Update

Gevonden duikboot ligt al een eeuw voor Zweedse kust

De kleine duikboot die voor de Zweedse kust is gevonden, ligt daar vermoedelijk al sinds 1916. Duikers gingen ervan uit dat de onderzeeër Russisch was, gezien de cyrillische letters op de boeg. Volgens de Zweedse krant Dagens Nyheter gaat het vermoedelijk om een zogenoemde Russische meerval, een type boot uit de Som-klasse die ook werd gebruikt in de Eerste Wereldoorlog.

Redactie
Voor de Zweedse kust werd vorig jaar oktober nog gezocht naar een onderzeeër. Beeld EPA
Voor de Zweedse kust werd vorig jaar oktober nog gezocht naar een onderzeeër.Beeld EPA

Deze duikboten werden gebouwd op de Nevskiwerf in Sint Petersburg. De eerste meerval liep in 1904 van de helling, de laatste in 1913. Ze waren niet langer dan twintig meter. Die lengte had onder meer te maken met het feit dat ze per trein konden worden vervoerd. Ze werden gebouwd in een spoedprogramma ten tijde van de Russisch-Japanse oorlog (1904-1905). Later werden ze overgebracht naar de Zwarte-Zeevloot en de Baltische vloot. Dat laatste verklaart de aanwezigheid in Zweedse wateren.

Volgens de Zweedse krant telde de onderzeeër destijds achttien opvarenden. Het duikteam, dat op zoek is naar schatten en andere waardevolle voorwerpen op de zeebodem, deed de ontdekking vorige week. De onderzeeër is volledig intact en er is geen schade te zien, zei Stefan Hogeborn van Ocean X Team.

Meer over