Gevoelige klap vrouwenhandel

Met de aanhouding van negen verdachten heeft justitie een bende vrouwenhandelaren opgerold die actief waren op de Wallen...

Door Jaap Stam

Met de aanhouding van vijf pooiers en vier exploitanten van raambordelen op de Wallen in Amsterdam denkt het Openbaar Ministerie een internationale bende van vrouwenhandelaren te hebben opgerold. Drie pooiers zijn vrouwen uit Hongarije, de twee andere zijn mannen uit Hongarije en Nederland. De vier exploitanten zijn Nederlanders, van wie twee van Turkse komaf.

De bende ronselde vrouwen in Hongarije en Nederland, die werden gedwongen tot prostitutie op de Wallen. Daarbij werd grof geweld gebruikt. De prostituees waren volledig in de greep van de bende en konden geen kant op. Ze spreken niet of amper Nederlands of Engels, kennen Amsterdam niet en hebben geen sociale contacten buiten het netwerk. Ze kwamen slechts op twee plaatsen: thuis en op de Wallen. Ze werden van hun woningen naar hun werkplek gebracht en voortdurend in de gaten gehouden, op de Wallen onder andere vanuit cafés.

De Hongaarse vrouwen werden naar Nederland gelokt met het vooruitzicht dat ze veel konden verdienen. Een aantal wist dat ze als prostituee gingen werken. Ze reden mee in de auto van een pooier of kwamen met een touringcar. Het is aannemelijk dat in deze zaak gebruikgemaakt is van de loverboymethode die de vrouwen psychisch afhankelijk maakt van hun pooier. Sommige vrouwen hebben een tatoeage met de naam van hun pooier.

De vrouwen zijn veelal afkomstig uit de Roma-gemeenschap, ook de vrouwelijke pooiers. Die wierpen zich op als vriendin, spiegelden de vrouwen een zonnige toekomst voor en zetten hen in Nederland onder druk. Ook de vrouwelijke pooiers werden door mannen bedreigd met grof geweld. In alle gevallen zijn de vrouwelijke pooiers ook slachtoffer.

Het OM heeft tot nu toe dertien slachtoffers kunnen achterhalen in deze zaak die de codenaam Arezzo heeft. De zaak heeft niets van doen met deze Toscaanse stad. Het OM kiest de namen willekeurig. De groep Hongaarse pooiers was al een jaar of vijf bezig, de exploitanten nog langer. Het onderzoek loopt al een jaar. De zaak kwam aan het rollen dankzij anonieme tips.

Vier vrouwen hebben aangifte gedaan. Een aantal blijft trouw aan hun pooier. Drie vrouwen werken inmiddels in een andere branche in Nederland. Een vrouw verblijft in een opvangcentrum voor slachtoffers van mensenhandel.

De bende wordt mensenhandel, verkrachting, mishandeling en witwassen ten laste gelegd. Een aantal wordt verdacht van het deelnemen aan een criminele organisatie. Over enkele maanden verschijnt de eerste pooier voor de rechter. Andere zaken duren langer in verband met rechtshulpverzoeken aan Hongarije.

De pooiers zijn tussen de 23 en 42 jaar, de leeftijd van de exploitanten varieert van 29 tot 58. De pooiers zijn tussen augustus en november vorig jaar opgepakt, de exploitanten (stromannen en de werkelijke eigenaren) de afgelopen weken. De arrestaties hadden plaats in Amsterdam, Zaandam en in Hongarije.

De groep vertoont overeenkomsten met de zogenoemde Sneep-bende, geleid door de Duits-Turkse broers Hasan en Saban B., een van de grootste en gewelddadigste bendes die zich in Nederland hebben beziggehouden met mensenhandel. Saban ontsnapte vorig jaar tijdens zijn verlof. Hij zit inmiddels in Turkije in de cel. Twee exploitanten in de nieuwe zaak onderhielden contacten met de broers.

Hoofdofficier van justitie Herman Bolhaar: ‘Vrouwen worden op een grove manier uitgebuit. Er wordt zeer grof geld verdiend. Door veel mensen. Niet alleen door de pooiers en exploitanten, ook door lieden die woonruimte beschikbaar stellen en de horeca die gelegenheid biedt de vrouwen onder controle te houden.’

Het geld is weggesluisd naar het buitenland. Om welke bedragen het gaat, hoeveel de prostituees hebben omgezet en waar het geld is gebleven, wordt onderzocht.

In de zaak van de Sneep-bende moesten de prostituees 1.500 tot 2.000 euro per dag binnenbrengen. De werktijden werden door de pooiers bepaald, de vrouwen moesten vaak meer dan 12 uur per dag klanten afwerken, zeven dagen per week.

Meer over