Hakeem al-Araibi

Gevluchte voetballer Bahrein uit Thaise cel, weer terug in Australië

Thailand heeft de voetballer Hakeem al-Araibi vrijgelaten, nadat zijn geboorteland Bahrein het uitleveringsverzoek tegen de sporter had ingetrokken. Al-Araibi stapte in de avond in een toestel naar Australië en kreeg bij aankomst op het vliegveld van Melbourne een warm welkom van zijn fans.

Voetballer Hakeem al-Araibi komt aan op de luchthaven van Melbourne. Beeld REUTERS
Voetballer Hakeem al-Araibi komt aan op de luchthaven van Melbourne.Beeld REUTERS

De voetballer werd in november tijdens zijn huwelijksreis op de luchthaven van Bangkok opgepakt, omdat hij in Bahrein tot tien jaar cel is veroordeeld wegens vernielingen bij protesten tegen de regering. Hij ontkent alle beschuldigingen en heeft vier jaar geleden al asiel gekregen in Australië vanwege deze zaak.

De arrestatie zorgde internationaal voor veel commotie. De Australische premier heeft zijn Thaise collega over de kwestie aangeschreven en de FIFA en het Internationaal Olympisch Comité eisten de onmiddellijke vrijlating van de speler.

De Australische spelersvakbond PFA eiste sportieve sancties tegen zowel Thailand als Bahrein, en ploeggenoten als Davey van ’t Schip spraken zich uit in de media. ‘Je gaat je inleven in wat hem te wachten staat’, zei Van ’t Schip tegen de Volkskrant. ‘In Bahrein is hij zijn leven niet zeker, dat is ons wel duidelijk.’

Al-Araibi werd eind november in Bangkok in hechtenis genomen toen hij daar arriveerde om zijn huwelijksreis door te brengen in Thailand. Interpol had op verzoek van Bahrein een internationaal opsporingsbevel tegen de voetballer uitgevaardigd. Daar mag het land echter helemaal niet om vragen, omdat Al-Araibi is erkend als vluchteling.

Het aanhoudingsbevel werd later weer ingetrokken door Interpol, maar Al-Araibi werd niet vrijgelaten en Thailand zette de uitleveringsprocedure voort. Nadat Bahrein het uitleveringsverzoek had ingetrokken, werd de voetballer maandag op vrije voeten gelaten.

Openlijk kritiek

Al-Araibi heeft in het verleden openlijk kritiek geuit op de regering van Bahrein en mensenrechtenschendingen in het land. In 2012 werd hij gearresteerd en gemarteld omdat hij bij protesten een politiestation zou hebben vernield. De voetballer werd drie maanden later weer vrijgelaten omdat hij kon bewijzen dat hij helemaal niet bij dat politiestation aanwezig was geweest: op het moment van de protesten speelde Al-Araibi een voetbalwedstrijd die live op tv werd uitgezonden.

In 2014 werd hij toch tot tien jaar cel veroordeeld voor het vandalisme. Al-Araibi vluchtte naar Australië en kreeg daar in 2017 de vluchtelingenstatus. Hij speelt nu bij de club Pascoe Vale in Melbourne in de tweede divisie.

Voetballer Hakeem al-Araibi onderweg naar de rechtszaal in Thailand. Beeld AP
Voetballer Hakeem al-Araibi onderweg naar de rechtszaal in Thailand.Beeld AP
Meer over