Geveerde DeLite

Voor de 1651 gulden waarvan je een 'bedrijfs'-fiets mag kopen, krijg je niks bijzonders. Nee, dan de DeLite van Riese und Muller....

Eigenlijk is het helemaal niet leuk winkelen: van de belas ting dienst een 'bedrijfs'-fiets mogen uitzoeken, en dan met slechts fl.1651,- op pad worden gestuurd. Alsof je naar de maatkleermaker moet met geld voor een tuinbroek. Er is ook gewoon weinig of niets in die prijscategorie dat maakt dat je zegt: kijk mij hier nou eens fietsen. Daarvoor is het Veluwe-gehalte, zeg maar, van het aanbod in dat middensegment nog steeds te hoog. Hoe eigentijds Batavus, Koga Miyata en Gazelle het in de modellen boven de 2500 gulden tegenwoordig ook doen; voor de klantjes met de fietsbonnen van de belasting, rest nauwelijks iets anders dan het aloude postbode-karretje (de Batavus Favoriet; de naam zegt het al) of een andere opgeleukte opoe-sjees (eventueel aangedreven door een tweetaktje van Sachs).

Enfin, toch maar naar de FietsRai gegaan om te kijken of er toevallig een of andere Aziaat of Fries is opgestaan die wel weet hoe hip en stevig een dienstfiets ter waarde van fl.1651,- eruit kan zien. Maar nee. Uit die hoek valt niets te verwachten, tenzij je die vier kilometer van huis naar kantoor wil afleggen op een knalgele mountainbike, waarvan het stuur zo laag zit dat je de straathonden in hun kont kan kijken.

Diep teleurgesteld omdat die 1651 overheidsguldens desondanks toch flink in de broekzak brandden, werd die zaterdagmiddag op de Fiets Rai alweer na een half uur koers gezet naar de uitgang, toen daar plots de stand van Riese und Muller uit Darmstadt in het oog sprong. Duitsers! Mit Fahrräder! Und wass fur Fahrräder! Niet de onze van vroeger, maar gloednieuwe, nog geen maand geleden van de band gerold om nu de hele wereld te gaan veroveren. En ontworpen met dezelfde vaste hand als die waarmee Duitsers bmw's, Audi's en Porsches hun kracht en tegelijk hun elegantie verlenen.

Geen twijfel over mogelijk: als er dan toch moet worden ge-woon-werk-fietst dan toch alleen op de volledig geveerde DeLite Reiserad/Grey van Riese und Muller, met zijn 14-Gang-Nabenschaltung Rohloff Speedhub 500/14. Waar dat precies voor staat, mag straks onderweg duidelijk worden; vooralsnog is het genoeg te weten dat er een fiets bestaat waarvoor je je lease-auto echt in de garage zou willen laten.

O ja, en dan de prijs nog: die is fl.7899,-. Hoeven ze bij de belastingen niet van te schrikken. Van die fietsbonnen doen we er een gewoon een vouwfietsje bij, voor al die keren dat we ons broodtrommeltje niet achterop de bagagedrager hoeven meenemen.

Meer over