Gevangenen 'onmenselijk' behandeld

VAN ONZE CORRESPONDENT ROLF BOS

GAZASTAD - Buiten het kantoor van het Rode Kruis in Gazastad wordt gedemonstreerd. Tientallen mensen houden spandoeken op met foto's van door Israël gevangengehouden Palestijnen. 'In totaal zijn het zevenhonderd mannen en vrouwen uit Gaza', zegt een oudere man, die een foto van zijn broer in zijn handen heeft. 'Wij kunnen ze niet bezoeken, omdat we in het afgesloten Gaza wonen.'

Een man naast hem, Mohammed, zegt dat de omstandigheden in de gevangenissen van Israël 'heel slecht' zijn. 'Ik zat acht jaar geleden drie jaar in de gevangenis van Ashkelon.' Hij was valselijk beschuldigd van opruiende activiteiten, beweert hij, na een door marteling verkregen bekentenis' van een andere Palestijn. 'Mijn verhoren gingen soms wel drie dagen door.' Gevangenen worden langdurig in isoleercellen ondergebracht, zegt hij.

Een andere demonstranten, Achmed Salama, zegt dat Israëliërs de gevangenen 'agressief en onmenselijk bejegenen'.

Dat de Palestijnen hier voor het kantoor van het Rode Kruis demonstreren, is geen toeval. Zelf kunnen ze hun gevangen gezette familieleden niet bezoeken, delegaties van het Rode Kruis kunnen dat wel. Onlangs zijn enkele honderden Palestijnse gevangenen in Israël aan een hongerstaking begonnen, omdat ze sinds een paar maanden beknot worden in hun privileges. De Israëlische premier Netanyahu besloot Hamas onder druk te zitten om duidelijkheid te verschaffen over het lot van de Israëlische korporaal Gilad Shalit, die al meer dan vijf jaar door Hamas wordt vastgehouden. Palestijnse gevangenen worden sinds het besluit van Netanyahu vaker in isolement gehouden, hun telefoongebruik is aan strengere regels gebonden, ook zijn er minder mogelijkheden om achter de tralies te studeren.

Een aantal gevangenen zit vanwege terroristische activiteiten levenslange straffen uit. Onlangs ontstond in de Israëlische media beroering over het feit dat de families van deze gevangenen maandelijks salarissen ontvangen van de Palestijnse Autoriteit.

Israël zegt dat het gevangenen, in totaal zitten 6.000 Palestijnen vast, volgens de internationale regels en 'dus correct' behandeld, aldus Sivan Weizman, de woordvoerster van het Israëlische gevangeniswezen IPS. 'Er zijn 234 hongerstakers die goed in de gaten worden gehouden door artsen. De gevangenen drinken wel water en ze mogen bezoek ontvangen van advocaten en vertegenwoordigers van het Rode Kruis.' Dat laatste gebeurt regelmatig, al doet het Rode Kruis geen mededelingen over de omstandigheden in de Israëlische gevangenissen. 'Wij zijn per definitie apolitiek, wij houden vast aan onze neutrale positie', zegt woordvoerder Irfan Sulejmani in Gazastad in het kantoor van de hulporganisatie.

Niet alleen in Gaza werd dinsdag gedemonstreerd. Israëlische activisten die zich sterk maken voor Shalit hielden gisteren in het noorden van Israël een bus aan met familieleden van Palestijnse gevangenen. Deze waren vanaf de Westelijke Jordaanoever op weg naar de Shata-gevangenis waar veel Palestijnen vastzitten.

Onder de demonstranten was de moeder van Ehud Goldwasser, een militair die in 2006 in Libanon door Hezbollah werd gevangengenomen. Twee jaar later kwam zijn lijk bij een gevangenenruil terug naar Israël. 'Het is absurd dat wij onze vijanden zo goed behandelen in onze gevangenissen, terwijl Hamas weigert iets mede te delen over Gilad', zei ze tegen Israëlische media.

De door de demonstranten gestopte bus met Palestijnse familieleden werd later op de dag door de Israëliërs teruggestuurd naar de Westbank, zonder dat de inzittenden de gevangenen konden bezoeken. 'Laat het een waarschuwing zijn aan Hamas', zei Shalit-activist Shimshon Liebman, 'dat er een einde kan komen aan de luxueuze omstandigheden waaronder Palestijnen leven in onze gevangenissen.'

undefined

Meer over