Gevangene 063 spuugt, bijt en tart de VS

Wat zegt God op dit moment tegen je? Jouw negentien vrienden zijn in een vuurzee omgekomen en jij was niet bij hen....

Zo gaat het er dus aan toe op Guantánamo Bay, waar het Amerikaanse leger sinds eind 2001 verdachten van terrorisme vasthoudt. Terwijl politici en juristen al maanden discussiëren over de vraag in hoeverre Washington in het Cubaanse detentiekamp de mensenrechten schendt, komt TIME deze week met een geheim rapport waarin de verhoren van Mohammad al-Qahtani zijn vastgelegd. Al-Qahtani is gevangene 063, ofwel de 'twintigste kaper' volgens Amerikaanse inlichtingendiensten – hij had erbij moeten zijn op 11 september 2001.

Hij werd gepakt in december 2001 in Afghanistan, waar Amerikaanse militairen op dat moment bezig waren met een offensief tegen Al Qa'ida. Al-Qahtani werd overgebracht naar Guantánamo Bay, waar vervolgens bleek dat deze man dezelfde man was die in augustus van dat jaar op het vliegveld van Orlando, Florida de toegang tot de VS was geweigerd. Later zou blijken dat op die bewuste dag Mohammed Atta – de kapingsleider van 11 september – hem stond op te wachten.

En nu heeft TIME dus een rapport met letterlijke weergaven van de verhoren van deze grote vis in handen – het eerste, echte inkijkje in de geheime wereld van Guantánamo Bay, zoals het weekblad zelf stelt. Natuurlijk, dat is een lekkere primeur, en toegegeven, het is saillant om te lezen hoe het verhoor van een terrorist verloopt, maar tot een climax wil het verhaal toch maar niet komen.

TIME schrijft wel dat het Pentagon bevestigde dat Al-Qahtani waardevolle informatie heeft verstrekt, maar uitgerekend die verhoren staan niet in het rapport.

Wat het verhaal in TIME vooral duidelijk maakt, is hoe lastig het is een Al Qa'ida-gevangene aan de praat te krijgen. Medewerkers van het Pentagon geven toe dat ze zelf vaak ook geen idee hebben wat de juiste aanpak is. Al-Qahtani wordt geïsoleerd, gepaaid, vernederd, fysiek geïntimideerd, psychologisch geïntimideerd, maar loslippig wordt hij niet.

Wat rest dan nog?, vraagt TIME zich af. Verdient een fanaticus die getraind is in massamoord een humane behandeling, of geldt in het belang van de oorlog tegen terrorisme voor deze gevallen een speciale behandeling? Want dat gevangene 063 geen gewone gevangene is, dat staat voor TIME vast. Voorbeeld: als zijn bewakers hem een infuus wil aanleggen, bijt Al-Qahtani met zijn tanden het slangetje doormidden. Probeer zo'n man maar eens te verhoren.

Meer over