Nieuws

Gevaarlijke vogelgriep in Sint-Oedenrode: 130 duizend kippen afgemaakt

In het Brabantse Sint-Oedenrode is bij een legkippenbedrijf vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een gevaarlijke (hoog pathogene) variant van de vogelgriep, meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Bij een legkippenbedrijf in het Brabantse Sint-Oedenrode is vogelgriep vastgesteld. Beeld ANP
Bij een legkippenbedrijf in het Brabantse Sint-Oedenrode is vogelgriep vastgesteld.Beeld ANP

In een straal van een kilometer rond het bedrijf liggen twee andere pluimveebedrijven. Bij de drie bedrijven worden alle kippen afgemaakt, om verspreiding van het virus te voorkomen. Dat wordt gedaan door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De besmette kippenboerderij telt 35.000 dieren, de twee andere respectievelijk bijna 50.000 en 47.000 dieren.

In een gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Sint-Oedenrode liggen zeven andere pluimveebedrijven. Daar worden monsters genomen, die worden onderzocht op vogelgriep.

In een zone van 10 kilometer rond de besmette legkippenboerderij geldt per direct een vervoersverbod. In dit gebied liggen nog eens 26 pluimveebedrijven. Door het verbod mogen geen pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel worden vervoerd.

Er gold al een landelijke ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee en die is nog altijd van kracht. Voor houders van leghennen en vleeskuikens geldt een aangescherpte meldplicht: zij moeten eerder melding maken bij de NVWA van uitval van dieren. Hierdoor kunnen besmettingen met vogelgriep eerder aan het licht komen en wordt het risico op verspreiding kleiner. Ook dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels en -kippen moeten hun pluimvee en watervogels afschermen zodat die niet in contact komen met wilde watervogels en hun uitwerpselen.

LEES OOK:

Voortekenen wijzen erop dat er een grote uitbraak van de vogelgriep aankomt

Misschien komt de ziekte pluimveebedrijven binnen via schoenzolen, maar zeker is dat niet. Wat wel duidelijk is, is dat de vogelgriep onheilspellend snel om zich heen grijpt, en dat dat bovendien opvallend vroeg in de najaarstrek gebeurt.

Meer over