Update

Gevaarlijke stoffen in Ede lagen er al jaren

Het is nog niet precies duidelijk welke gevaarlijke stoffen er in de garagebox van een flat in Ede hebben gelegen. Maar er zijn geen stoffen vrijgekomen. Volgens een brief die de overleden bewoner aan zijn broer had gelaten, gaat het om mosterdgas en twee andere zeer zware giftige stoffen. Die lagen er al jaren, zei burgemeester Cees van der Knaap van Ede vrijdagavond.

Redactie
null Beeld ANP
Beeld ANP

Het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) van Defensie heeft alle gevaarlijke stoffen inmiddels uit de kelderbox gehaald. Dat maakte de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden zaterdagochtend rond 05.00 uur bekend. De stoffen worden afgevoerd en nader onderzocht. Een klein aantal hulpverleners, onder wie politieagenten, blijft ter plaatse.

Ontruiming
Vrijdagavond werden 50 woningen ontruimd na meldingen dat er mosterdgas in een kelderbox van het appartementencomplex aanwezig zou zijn. Volgens een woordvoerster van de gemeente betrof het ongeveer 110 mensen.

Het hele appartementencomplex aan de Bijsterveld werd ontruimd, evenals tien woningen in de nabijheid. Betrokkenen hebben een brief gekregen waarin wordt gesteld dat het mogelijk om mosterdgas gaat. Een buurthuis in de omgeving fungeerde als opvangcentrum. Volgens de brandweer kwam de politie de stoffen op het spoor na een telefoontje van de broer van de eigenaar van het appartement.

Melding
Ruim een week geleden trof de politie na een melding het levenloze lichaam van een 65-jarige bewoner aan, een gepensioneerde natuurkundeleraar die als hobby chemicalieën verzamelde. De man stierf een natuurlijke dood. De politie vond toen in het huis chemische stoffen die voor controle zijn meegenomen. Donderdag kreeg de brandweer van Almere een melding van de broer van de overleden man, over de 'zeer zware giftige stoffen' in de kelderbox. Die liggen in dozen in een kluis in zijn kelderbox.

De gewaarschuwde brandweer van Ede ontdekte dat die melding klopte en schakelde donderdagavond de politie in. De situatie werd stabiel bevonden en vrijdagochtend zijn alle hulpdiensten en autoriteiten bijeen gekomen voor een plan van aanpak. Toen dat plan er lag, zijn de bewoners rond 18.00 uur geïnformeerd.

Een politieman en een brandweerman zijn daarvoor al in de kelder geweest maar zij hebben de dozen niet geopend. Ze zijn gecontroleerd en kerngezond bevonden. Rond de kelderbox en in woningen is gemeten of er gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen. Dat bleek niet het geval.

undefined

null Beeld anp
Beeld anp

Bewoners nachtje weg
Bewoners kunnen vanochtend weer terug naar huis. Zaterdagochtend rond 7.30 uur maakte de gemeente Ede dat bekend. De meeste bewoners hebben de nacht doorgebracht bij vrienden of familie. Voor 23 mensen heeft de gemeente een hotelkamer geregeld. In totaal werden vrijdagavond 50 woningen ontruimd nadat in een woning aan het Bijsterveld gevaarlijke stoffen waren gevonden. Die zijn afgelopen nacht afgevoerd.

Effecten mosterdgas
Mosterdgas is een uiterst gevaarlijk chemisch wapen, een gifgas. Het komt zowel in vloeibare als gasvorm voor. Komt het als vloeistof op de huid, dan ontstaan blaren. Op de ogen heeft het een verwoestend effect.

In gasvorm is het een dikke plakkerige en gele gaswolk die op kleding blijft plakken en brandwonden veroorzaakt. Het ruikt naar mosterd of knoflook. Bij inademing is het goedje desastreus voor de longen. Er ontstaan blaren in de longen waardoor verstikking optreedt.

De effecten treden niet direct op, maar ontwikkelen zich later. Eerst gaat het slachtoffer overgeven en ontstaan kleine blaasjes op de huid. De kleine blaasjes groeien uit tot grote blaren.

Mosterdgas werd voor het eerst gebruikt tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het werd ingezet door de Duitsers tijdens een slag bij het Belgische Ieper. Vandaar de andere naam van mosterdgas: yperite.

null Beeld anp
Beeld anp
In Ede wordt onderzoek verricht omdat er mogelijk mosterdgas is aangetroffen in een kelderbox van een appartementencomplex. Beeld anp
In Ede wordt onderzoek verricht omdat er mogelijk mosterdgas is aangetroffen in een kelderbox van een appartementencomplex.Beeld anp
Meer over