Column

Gevaarlijke konijnen en thuis Nowness kijken

Jeanne Prisser bericht over wat zich afspeelt in de voorhoede van de beeldende kunst. Deze week: de helende werking van een gevaarlijk groen oplichtend konijn en onder de wol met Nowness.

Jeanne Prisser
Zonder titel, Jisan Ahn, 2012. Beeld Jisan Ahn
Zonder titel, Jisan Ahn, 2012.Beeld Jisan Ahn

Leiden, 26 januari

Achteraf gezien is het best mogelijk dat het virus al lang en breed aan het huishouden was in mijn systeem. Dan valt namelijk goed te verklaren waarom ik in de galerie van het ziekenhuis in Leiden (LUMC) een tijdlang tot in de vezels vertederd heb staan kijken naar een snoezig, groen konijn met korte oortjes en volledig de filosofische betekenis van het schilderij, ja zelfs de diepgewortelde Ängst die erin verwerkt zat, miste. Koedie-koedie-koedie dat was eigenlijk het enige wat ik dacht.

Dát ik me in het ziekenhuis bevond om kunst te kijken, had in eerste instantie niets te maken met mijn fysieke gesteldheid. Ook wanneer ik kiplekker ben, kom ik daar graag. Ik schreef het al eerder: in het LUMC is de kunstcollectie zo fit als een hoentje, al sinds het eind van de jaren tachtig. Maar blijkbaar was ik al verder heen dan ik dacht en had ik daarom toch onbewust voor deze plek gekozen: om me beter te voelen tussen de nieuwste aanwinsten, die in het hart van het hospitaal waren uitgestald.

Info

Aanwinsten 2014-2015 Galerie LUMC, Leids Universitair Medisch Centrum, Leiden t/m 7/2

Als geneesmiddel zo wordt kunst hier gezien. Maar let op: behoedzame toediening is een vereiste. Een behandeling bestaat niet uit een cocktail van zo veel mogelijk verschillende pillen, maar uit een overdachte verdeling van de medicatie. Heeft de kunstcollectie van het LUMC (ongeveer 2.200 kunstwerken) zich eenmaal verbonden aan een kunstenaar, dan houdt ze de vinger aan de pols en probeert ze minstens drie werken te bemachtigen, teneinde een indruk te krijgen van de algehele lichamelijke constitutie van de maker.

Rosemin Hendriks, Adam Colton, Helen Verhoeven, Reinoud van Vught die kwam ik er allemaal al eerder tegen. En behalve dat hun nieuwste werken niet tegenvielen (Verhoevens grote schilderij uit de serie Mother was van zo'n uitgebalanceerde heerlijkheid, dat ik er nog steeds van droom), bedacht ik dat dit aankoopbeleid het beste is dat de patiënten van het LUMC had kunnen overkomen. Als je ziek bent, heb je geen puf voor nieuwe gezichten. Dan wil je een vertrouwde omgeving.

En ik? Ik wilde naar bed met het knuffelkonijn van de Koreaanse schilder Jisan Ahn, zo vederlicht en effectief op het doek gekwast. Dat het beest radioactief groen oplichtte tegen een achtergrond van onheilspellend zwart en bovendien behoorde tot een serie over de konijnenjacht het ging aan mij voorbij. Kunst is context, zegt men dan, en in een ziekenhuis wordt ze onmiskenbaar gekleurd door de behoefte aan troost en beterschap.

Thuis, 27 januari

Van het ziekenhuis belandde ik in bed. Met klam voorhoofd en rillende ledematen trok ik het dekbed tot over mijn oren. De luiken gingen dicht, de krant verdween onder het kleed, de hond zocht het zelf maar even uit. En de eindredacteur van uw geliefde ochtendblad, die per telefoon voorzichtig informeerde waar mijn bijdrage bleef, trakteerde ik op het chagrijn van Joan Collins in de Snickers-commercial.

Het enige waar aanik geen weerstand kon bieden, nooit en ook nu niet, was Nowness. Nee, dat is geen kwezelig tijdschrift over mindful opgaan in het hier en nu waar ziet u me voor aan? Nowness is een online videokanaal met o zo verleidelijke (kunst)filmpjes en clips dagelijks nieuwe, al zo'n vijf jaar lang die je juist de zalige gelegenheid geven het hier en nu te ontvluchten.

Geen beter medicijn voor mijn miserabele status quo. Ik trok mijn laptop onder de lakens, en liet me ontvoeren naar de bossen van Washington, voor een rondleiding door de boomhut extra-de-luxe van architect Jim Olson. Nog geen vier minuten later (de gemiddelde Nowness-film duurt korter dan een bruistablet in water oplost) was ik in weer een ander bos waar popster Lady Gaga zich onderwierp aan de Methode Abramovic het lesrooster bestond uit knuffelen met kristallen, naaktloperij en oerkreten uitslaan. Brrr. Ik draaide de thermostaat een standje hoger.

Lady Gaga onderwerpt zich aan de Methode Abramovic Beeld
Lady Gaga onderwerpt zich aan de Methode AbramovicBeeld

Zo bleef ik grasduinen. Door strak vormgegeven muziekclips en oogstrelende kunstfilms, kunstzinnige reclame, hilarische video's over mode of bezoeken aan kunstenaarsateliers. Sommige daarvan produceert Nowness zelf. De site, gefinancierd door luxeconcern LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, werkte onder andere samen met schrijfster Miranda July en modeketen Topshop. Andere films zijn door de Nowness-curatoren van het internet geplukt of in een museum gespot.

En verdraaid, ik knapte er zowaar van op. Ach Nowness, jubelde ik. Hier wordt de kracht en pracht van de beeldcultuur gevierd! Dit is het ideale onlinemuseum! Maar na een filmpje of vijftien begonnen de bijwerkingen: kriebels over weer zo'n uitgestippeld interieur of tot acteur gebombardeerd fotomodel. Ergernis over die wereld van hoogglanslak. Niet dat Nowness ongemakkelijke onderwerpen uit de weg gaat zie de ontroerende, dicht op de rimpelhuid gefilmde pornocarrière van de 70-jarige Libby. Maar alles wordt zo smetteloos, zo verantwoord in beeld gebracht.

Nowness heeft baat bij wat roughness. En bij een doktersvoorschrift. Innemen: eenmaal daags.

Meer over