Gevaarlijke eetgoeroes

'Modediëten zijn een moderne vorm van kwakzalverij', meent een diëtiste. Maar het ene afslankdieet is nog niet gepresenteerd of het andere wonderdieet verschijnt alweer in boekvorm....

tekst Patrick Faas fotografie Piek

Dik zijn is een schande. Het getuigt van een levensstijl zonder zelfbeheersing. Waren het vroeger de godsdiensten die mensen noopten tot matigheid door middel van vasten en voedselvoorschriften, in de twintigste eeuw werden de afslankdiëten nieuwe religies.

Er zijn er heel wat geweest. Het Hollywood-dieet, het Beverly Hills-dieet en het Gayelord Hauser-dieet waren gebaseerd op de adviezen van film idolen, de nieuwe heiligen. Het champagne- en het sherrydieet, het sappen- en het exotisch fruitdieet waren ook gericht op het nadoen van de elite.

Het nieuwste - dubieuze - dieet komt van de Amerikaanse goeroe Peter D'Adamo. Van zijn dieetboek, Eat Right 4 your Type, zijn er in Amerika al 700.000 verkocht. De Nederlandse vertaling luidt Het bloedgroepdieet. Het had net zo goed Het Rassendieet kunnen heten. D'Adamo beweert namelijk dat je moet eten volgens je ras en je bloedgroep.

D'Adamo's artikelen over antropologie van bloedgroep en ras, zijn - evenals de bronopgaaf - buiten de Nederlandse vertaling gehouden. Uitgever Heleen Buth vond dat maar onnodige ballast. Uit deze artikelen blijkt dat D'Adamo zijn theorieën baseert op rassenleer uit de periode 1920-1945. Hij fantaseerde erop door en met grote stelligheid poneert hij de volgende bedenksels:

Bloedgroep O, de oudste bloedgroep, die bij de primitiefste volkeren algemeen is en overal ter wereld voorkomt. Mensen met deze bloedgroep moeten vlees eten, zoals prehistorische mammoetjagers. Met bloedgroep O moet je, volgens D'Adamo, geen vegetariër worden.

Bloedgroep A is de bloedgroep van de Arische stammen die zich over Eurazië verspreid hebben. Volkomen ongefundeerd stelt D'Adamo hen verantwoordelijk voor de komst van de landbouw. Een echte Ariër is vegetariër. D'Adamo zelf heeft deze bloedgroep.

Bloedgroep B komt van de Mongoolse stammen van Djengiz Khan, die China en India veroverd hebben. 'Een voormalig barbaarse, maar evenwichtige bloedgroep' lezen we. Mensen met groep B zouden alleseters zijn die ook goed zuivel kunnen verdragen. Deze theorie komt niet overeen met de praktijk. Omdat veel Aziaten ophouden zuivel te consumeren zodra ze geen zuigeling meer zijn, kunnen ze daarna al snel geen lactose meer verteren.

Bloedgroep AB, zou zich als een een kameleon aanpassen aan de omstandigheden. D'Adamo schrijft: 'Deze groep komt voort uit de vermenging van groep A-Kaukasiërs met B-Mongolen, en is de nieuwste van de bloedgroepen. Tot tien, twaalf eeuwen geleden bestond er nog geen bloedgroep AB.

Dr. Maarten J. Raven, conservator van de Egyptische afdeling in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, zegt daarentegen dat mummies op bloedgroep zijn onderzocht, en dat bloedgroep AB gevonden is bij mummies die ouder zijn dan volgens D'Adamo zou kunnen, maar dat de onderzoekers aan de resultaten van zelfs de modernste aparatuur twijfelen. Dus weten we helemaal niets over bloedgroepen in het verleden.

Dr. C.L. van der Poel, secretaris medische zaken van de Nederlandse Stichting Sanquin Bloedvoorziening, vindt de indeling van het ABO-systeem te simplistisch voor een dieet. Hij zegt: 'Wij onderscheiden zo'n vierhonderd bloedgroepfactoren. De heer D'Adamo zou dus ook net zoveel diëten moeten ontwerpen.'

Maar D'Adamo houdt het op vier bloedgroepen en drie rassen. Als je het dieet wilt volgen, moet je er eerst achterkomen welke bloedgroep je hebt volgens het ABO-systeem. Dit is je onderhuidse ras. Vervolgens moet je naar de spiegel lopen, kijken welke huidskleur je hebt, en kiezen tussen Afrikaans, blank of Aziatisch. Het boek staat vol met 'handige' tabellen. Bijvoorbeeld: blanken met bloedgroep O mogen drie tot vier eieren per week eten. Groep O-Aziaten mogen maximaal vijf eieren per week. Afrikanen met O mogen helemaal geen eieren en ook geen melk of yoghurt. Bloedgroep A zou eigenlijk vegetarisch moeten eten, maar in tegenstelling tot een blanke met die bloedgroep, mag een neger toch wekelijks een onsje vlees.

Dit alles riekt naar racisme. Je zou denken dat de Nederlanders daarvan niet gediend zijn, maar van het boek van D'Adamo zijn hier al 25.000 exemplaren verkocht.

Meer over