Update

Getuigenverhoren schietpartij Alphen van start

Twee slachtoffers van de aanslag in april 2011 in Alphen aan den Rijn mogen dinsdag voorlopige getuigenverhoren houden bij de rechtbank in Den Haag. Ze willen erachter komen of er genoeg bewijs is om iemand voor hun schade te laten opdraaien. De vader van Tristan van der Vlis wordt waarschijnlijk volgende week gehoord als getuige over de schietpartij.

Redactie
Winkelcentrum Ridderhof in Alphen aan den Rijn. Beeld ANP
Winkelcentrum Ridderhof in Alphen aan den Rijn.Beeld ANP

Dinsdagochtend is het verhoor begonnen van een vishandelaar die in winkelcentrum De Ridderhof een zaak had. In zijn winkel is een persoon gedood. Bij een voorlopig getuigenverhoor bepaalt de rechter of getuigen iets kunnen zeggen dat van belang kan zijn in het verdere verloop van het civiele proces.

Behalve de vader van schutter Tristan, is ook de toenmalige voorzitter van de schietvereniging waar de dader lid was opgeroepen. Hij komt waarschijnlijk dinsdagmiddag aan bod. De slachtoffers wilden ook de jongeman horen die lange tijd gold als de tweede verdachte. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft inmiddels afgezien van vervolging.

De mensen die zij als getuigen hebben opgeroepen zouden volgens de slachtoffers onvoldoende hebben gedaan om het schietincident te voorkomen. Nadat Tristan van der Vlis 6 mensen had gedood en 16 verwond, pleegde hij uiteindelijk zelfmoord bij de kassa's van een supermarkt.

Meer over