Getuigen in zaak-Demmink mogen verhoord

Stichting De Roestige Spijker heeft van de rechter toestemming gekregen om onder ede getuigen te laten horen over de voormalige topambtenaar Joris Demmink. Dat is woensdag door de rechtbank in Utrecht bepaald.

AMSTERDAM - Demmink wordt al jaren achtervolgd door geruchten over misbruik van minderjarigen; het is voor het eerst dat de affaire inhoudelijk en openbaar voor de rechter komt.

De stichting, opgericht om klaarheid te brengen in de zaak, wil onder meer twee voormalige gevangenisdirecteuren laten ondervragen. Zij lieten onlangs bij de notaris vastleggen dat een medewerkster van Demmink hen vertelde over het 'regelen' van jonge jongens voor de topambtenaar. Ook de medewerkster zelf wordt opgeroepen; zij werkt nog steeds op het ministerie van Justitie.

Daarnaast roept de stichting een man op die zegt slachtoffer te zijn van Demmink. Waarschijnlijk is onder de getuigen ook de criminoloog Petrus van Duyne. Deze heeft vorige week een notarisverklaring laten opstellen, waarin staat dat hij in de jaren negentig van een justitiemedewerker hoorde over misbruik door Demmink. Die medewerker kan zich dat niet meer herinneren.

De Roestige Spijker had om een getuigenverhoor gevraagd, omdat de stichting een tegen Demmink gerichte film wil openbaren die al op YouTube is te zien. De voormalige topambtenaar wil dat voorkomen.

Omdat Demmink een zaak heeft aangespannen tegen berichtgeving in het Algemeen Dagblad, en daarvoor een ton aan schadevergoeding eist, wil de stichting weten of ook haar dat boven het hoofd hangt. Dat kan door het houden van getuigenverhoren. De rechtbank staat dat om die reden toe.

Demmink heeft alle beschuldigingen aan zijn adres altijd ontkend, en wordt daarin gesteund door het ministerie van Justitie, dat ook na zijn pensionering vorig jaar de rekeningen van zijn advocaten betaalt. Hij meent dat De Roestige Spijker enkel uit is op het 'beschadigen van zijn persoonlijke integriteit', bleek tijdens de rechtszaak over de getuigenverhoren, vorige maand.

Advocaat Matthijs Kaaks van de stichting is echter blij met de toewijzing van de rechter en spreekt van 'een bemoedigende doorbraak'. 'De getuigenverhoren kunnen ertoe leiden dat in deze affaire de onderste steen boven komt.'

De Utrechtse rechtbank heeft mr. Gehlen benoemd tot rechter-commissaris die de getuigen zal horen. De eerste regiezitting is over vier weken.

undefined

Meer over