Getty Museum geeft beeld vrij

Het Getty Museum in Los Angeles heeft een deel van de collectie online gezet voor gratis gebruik. Zo'n 4.600 afbeeldingen van kunstwerken uit de collectie kunnen in hoge resolutie gedownload worden, waaronder wereldberoemde schilderijen als De Irissen van Van Gogh en werken van Rubens en Monet.

De afbeeldingen mogen zowel voor privédoeleinden als voor commerciële activiteiten gebruikt worden, zolang het Getty Museum als bron genoemd wordt. Wie een afbeelding wil downloaden moet wel kort aangeven waarvoor hij deze wil gebruiken. In de toekomst wil het museum meer werken vrijgeven.

Het Getty Museum zegt het voorbeeld van andere musea te volgen, zoals the National Gallery of Art in Washington. Het Rijksmuseum in Amsterdam lanceerde vorig jaar Rijksstudio, een website met 125 duizend afbeeldingen.

James Cuno, baas van de J. Paul Getty Trust, schrijft in een blog dat het initiatief voortkomt uit 'de overtuiging dat het begrijpen van kunst de wereld beter maakt'. Hij wil dat mensen leren van de kunst en zich laten inspireren.

undefined

Meer over