Getronics troeft IBM af in strijd om Roccade

Roccade, het automatiseringsbedrijf van de overheid, wordt waarschijnlijk verkocht aan Getronics. IBM vist achter het net. Gistermiddag werd bekend dat de staat exclusieve onderhandelingen opent met het Amsterdamse automatiseringsbedrijf van Ton Risseeuw....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

'Ik ben zeer blij', zei Risseeuw. 'We hebben lange tijd gevreesd dat er een onjuiste uitkomst zou komen.' Niet alleen Risseeuw gaf zichzelf nog maar weinig kans dat hij Roccade zou binnenslepen. Ook veel waarnemers hadden verwacht dat IBM met het staatsbedrijf aan de haal zou gaan. De directie van IBM Nederland was dan ook teneergeslagen. 'Dit is een hard gelag', liet een woordvoerder weten.

Wat de doorslag heeft gegeven wil niemand zeggen. Getronics en IBM hebben beide enkele weken geleden een business plan ingediend samen met een biedprijs. Naar verluidt bood IBM meer geld voor Roccade dan Getronics (IBM bood circa een miljard gulden), maar de directie van Roccade heeft om persoonlijke en zakelijke redenen altijd de voorkeur gegeven aan het bedrijf van Risseeuw.

De overheid heeft vanaf het begin laten weten dat de keuze zou afhangen van zowel de verkoopprijs als de wensen van het Roccade-personeel. Om het personeel te paaien hebben beide bieders zich het afgelopen jaar van de beste kant laten zien. Getronics profileerde zich als verantwoordelijke werkgever door voor het eerst in zijn bestaan een cao af te sluiten.

IBM spiegelde Roccade voor dat het volledig zou worden geïntegreerd met het dienstenbedrijf van IBM, dat daardoor met zijn dienstentak een leidende internationale rol zou kunnen gaan spelen binnen het Amerikaanse bedrijf. Ook zouden de werknemers van Roccade via IBM aandelen krijgen in het eigen bedrijf.

Risseeuw hoopt de overname zo snel mogelijk af te ronden. 'De procedure heeft al te lang geduurd.' De onderhandelingen duren al ruim twee jaar en Risseeuw heeft herhaaldelijk laten weten dat dit schadelijk was voor Roccade en Getronics. De twee bedrijven anticipeerden al jaren op een fusie en bleven om die reden uit elkaars vaarwater, wat ten koste ging van de groei.

Ondanks de innige band tussen Roccade en Getronics (samen kochten zij in 1995 concurrent Raet) weet Risseeuw niet hoe Roccade er precies voor staat. 'Het boekenonderzoek dient nog plaats te vinden.' De directeur verwacht dat Roccade alle voorbereidingen heeft getroffen voor een snelle afhandeling van die due diligence.

Als de aankoop doorgaat, en Getronics hoopt de koop af te ronden voor Sinterklaas, ontstaat het grootste automatiseringsbedrijf van Nederland. Op basis van de cijfers over 1996 is de omzet al drie miljard gulden en die zal snel stijgen, meent Risseeuw. 'Roccade is optimistisch over de toekomst, dus dan spreken we over fors hogere cijfers.'

Met elfduizend medewerkers hoort Getronics dan bij de top vijf dienstverlenende computerbedrijven in Europa met grote vestigingen in Skandinavië en België. Als het aan Risseeuw, ligt zal zijn bedrijf snel verder expanderen buiten de landsgrenzen. De topman verheugt zich over de promotie tot multinational. 'We krijgen een hoog profiel en dat betekent een geweldige steun voor het hele betagebeuren in Nederland. We worden een onderneming met een uitstraling in Europa.'

De koers van Getronics, die de afgelopen weken onder druk kwam vanwege de verwachting dat het bedrijf Roccade mis zou lopen,sloot maandag 30 cent lager op 63,20. Beleggers hadden echter nog geen kans om te reageren op het nieuws. Dat kwam pas na het slot van de handel op de beurs.

Meer over