Getob gehuld in luchtigheid

The Object of my Affection van Nicholas Hytner. Met Jennifer Aniston, Paul Rudd, Alan Alda. In acht theaters, waaronder Tuschinski 2 Amsterdam, Tuschinski 5 Den Haag, Cinerama 2 Rotterdam....

FILM

The Object of my Affection is een ouderwetse relatiekomedie, een Hollywoodgenre dat vele variaties kent, van films naar een stuk van Neil Simon tot aan het voortratelende gekwek van Woody Allen. Ouderwets, maar in een zogeheten modern jasje. Want: jonge vrouw Nina (Jennifer Aniston) raakt zwanger, doet haar vriend de deur uit en wil samenwonen met (modern!) een homo (Paul Rudd), die echter toch de relatie met een vriend verkiest boven de platonische verhouding met een vriendin. Uiteindelijk vindt zij een surrogaatvader in (héél modern) een zwarte politieagent.

Dit alles in New York, waar Nina's vader (Alan Alda, die in zijn bijrol de show steelt) een uitgever is, die de hele dag eet met iedereen die de grachtengordel van Manhattan zo opwindend maakt voor de media.

Ware het een serieuze film geweest, dan kon je stellen dat The Object of my Affection een soort analyse is van moderne verhoudingen, een voortdurend schipperen tussen onmogelijke liefdes en vriendschappen, de steeds opduikende problemen van mensen die niet kunnen kiezen, de onzekerheden van het hedendaagse bestaan en wat al niet.

Maar nee, alles wordt glad gestreken in een soepele luchtigheid, zonder het raffinement van Neil Simon en zeker zonder het briljante geouwehoer van Woody Allen. PvB

Meer over