Getergde Trump zet aanval in op eigen partij

Donald Trump heeft met een reeks niet mis te verstane Twitterberichten de aanval geopend op zijn eigen partij. De Republikeinse presidentskanidaat haalde fel uit naar de diverse partijgenoten die de afgelopen dagen openlijk hun steun aan hem introkken.

Donald TrumpBeeld afp

Hij twitterde onder meer dat hij eindelijk van zijn ketens is verlost en zijn eigen koers kan gaan varen. 'Nu kan ik vechten voor Amerika zoals ik dat wil.' Hij haalde uit naar de leider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan, die een dag eerder liet weten Trump niet meer te willen verdedigen of campagne voor hem te willen voeren.

Hij noemde Ryan op Twitter 'zwak en ineffectief'. En ook John McCain kreeg ervan langs: 'De bijzonder achterbakse John McCain kwam eerst smeken om mijn steun tijdens zijn voorverkiezingen, om mij vervolgens te laten vallen als een baksteen voor een reeks geruchten in een kleedkamer', aldus Trump.

Tot slot merkt Trump nog op dat hij het nog lastiger te stellen heeft met de 'ontrouwe Republikeinen' dan met 'Crooked Hillary', omdat die eersten 'van alle kanten tegelijk aanvallen'. 'De Democraten zijn loyaler aan elkaar dan de Republikeinen.'

Aanleiding voor het intrekken van de steun aan Trump was een ruim tien jaar oude video die vorige week opdook, waarin Trump opschept over het aanranden van vrouwen.

Partijvoorzitter Reince Priebus blijft vooralsnog wel achter Trump staan. Hij liet zijn leden weten dat het partijapparaat de Republikeinse presidentskandidaat nog wel steunt.

Lees ook

Het is de vraag of de Republikeinen de bosbrand die Donald Trump heeft aangestoken, kunnen blussen.

De crisis is compleet nu de Republikeinse partijleider Paul Ryan besloot de lijnen met presidentskandidaat Donald Trump door te snijden.

Kan Trump het dubieuze kunstje van Nixon nadoen?

Meer over