Gestileerd juweel

BART KOETSENRUIJTER

De tweede speelfilm van Stephen Frears (1941), The Hit, verscheen pas dertien jaar na zijn debuut Gumshoe uit 1971. Een jaar later zou hij voorgoed doorbreken met het multicultihomodrama My Beautiful Laundrette, waardoor The Hit in de loop van de tijd wat in de schaduw is komen te staan, zeker ook omdat-ie destijds flopte. Maar het wordt tijd dat daaraan een eind komt, want The Hit is een fantastische film. Dat wil zeggen: voor wie kan genieten van film om de film. The Hit zit vol scènes die het verhaal onderbreken en die er alleen maar lijken te zijn om het plezier of de schoonheid van de scène zelf. Het verhaal is niet meer dan een dienstbaar raamwerk. Een filosofisch ingestelde misdadiger (Terence Stamp) heeft een deal gesloten met justitie, verlinkt zijn maten en wordt tien jaar later in Zuid-Spanje ontvoerd door een ijzige huurmoordenaar (John Hurt) en diens beginnende hulpje (Tim Roth), die handelen in opdracht van zijn oude maten die op vergelding uit zijn. Waarna een lange reis volgt door het prachtig dorre Spaanse landschap, slechts onderbroken door een tussenstop in Madrid, waar zich onvrijwillig nog een vrouw bij hen voegt, en eindigend aan de Franse grens. Maar telkens weer zijn de afzonderlijke scènes films op zich, stijloefeningen, meesterproeven, een genot voor oog en oor.

The Hit (Stephen Frears, 1984)

Eén, 23.30-01.05 uur.

Gangsterboys

(Paul Ruven, 2010) Bijzonder melige misdaadkomedie over twee charmante sukkels die infiltreren in een Turkse boevenbende. Als gangsterloopjongens komen ze nog heel dicht bij hun droomberoep. Overtuigende criminelen willen ze maar niet worden, zoals de film voor velen ook te absurd en melig zal zijn. Maar de een-tweetjes tussen hoofdrolspelers Yesser 'Yes-R' Roshdy en Önder 'Turk' Dogan zijn vermakelijk.

RTL 5, 22.10-00.25 uur.

Happy-Go-Lucky

(Mike Leigh, 2008) Na onder meer de langzaam maar zeker exploderende David Thewlis uit Naked en de wanhopige Brenda Blethyn uit Secrets and Lies creërde Mike leigh met de onverstoorbaar vrolijke Sally Hawkins uit het onverwacht blije Happy-Go-Lucky opnieuw een onvergetelijk filmpersonage. Manifesteert ze zich in de eerste minuten nog als zo'n hysterisch opgewekte oudere tiener, onvermijdelijk smelt je voor haar personage Poppy, een lerares die met haar beste vriendin een woning deelt en die zich ten doel heeft gesteld iedereen gelukkig te maken. Dat is in haar redelijk verzuurde Noord-Londense wijk geen sinecure. Zeker niet als ze autorijles gaat nemen bij een gedesillusioneerde superfrustraat die zich ontpopt als een gemotoriseerde tijdbom.

Nederland 2, 23.10-01.00 uur.

undefined

Meer over