Nieuws

Gestaag drukker op de werkplek, daling in verpleeghuizen houdt aan, nog veel besmettingen in Midden-Oosten

Een verpleegkundige in het Rotterdamse Ikazia-ziekenhuis. Beeld Arie Kievit
Een verpleegkundige in het Rotterdamse Ikazia-ziekenhuis.Beeld Arie Kievit

Drukte op werkplek neemt toe, weer evenveel werknemers op kantoor als in november

De drukte op de werkplek neemt de laatste weken geleidelijk weer toe. Na een fikse daling door de invoering van de lockdown halverwege december bleef het op de werkplek per saldo rustiger dan in de maanden november en december. Zo rustig als in maart en april na de eerste lockdown is het nooit geworden.

De laatste weken kruipt het grafieklijntje van drukte op de werkplek gestaag omhoog. Inmiddels is het weer even druk als in november. De extra drukte zal deels zijn veroorzaakt door de versoepelingen. Vanwege de opening van scholen en de mogelijkheden om te winkelen, gaat meer personeel naar het werk. Maar de extra drukte houdt vermoedelijk ook verband met de slechtere naleving van de regels. Na bestemmingen thuis en bij familie zijn besmettingen op de werkplek de belangrijkste plek waar het virus zich verspreidt.

Nog ruim 200 verpleeghuizen melden besmettingen

Terwijl de besmettingen gestaag blijven oplopen met 15 procent op weekbasis, is de situatie in verpleeghuizen nog altijd verder aan het verbeteren. Zowel het aantal besmettingen als de sterfte in verpleeghuizen blijft dalen. Momenteel zijn er nog 216 verpleeghuizen met besmettingen die de afgelopen vier weken zijn geconstateerd. Het aantal besmettingen daalde van 300 per dag naar enkele tientallen nu. Dagelijks sterven nog maar enkele inwoners in verpleeghuizen, veel minder dan de circa 50 sterfgevallen per dag begin januari.

Besmettingen blijven hoog in Midden-Oosten

Het hoge tempo van vaccineren in landen in het Midden-Oosten leidt nog niet tot een duidelijke daling van het aantal besmettingen. In Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Qatar blijven de besmettingen op een hoog niveau. Van alle landen staan VAE met vaccineren op de derde plek, met 78 toegediende doses per 100 inwoners. De stabilisatie van de besmettingen in de VAE is wel gunstiger dan de stijgende cijfers in enkele nabijgelegen landen. In Jordanië zijn omgerekend per honderdduizend inwoners de meeste besmettingen. Vooral in Turkije is sprake van een flinke stijging. In Israël, dat verder is met vaccineren dan de emiraten, daalde het aantal besmettingen de afgelopen week wel verder. De besmettingen daar zijn omgerekend per honderdduizend inwoners ook fiks lager dan in VAE.

Meer over