Gesprekken oud-leider socialisten met Berlusconi's partij afgeluisterd Craxi voert campagne vanuit Tunesië

Vanuit Hammamet in Tunesië, waar hij zich sinds mei 1994 schuilhoudt voor de Italiaanse justitie, voert de gevallen socialistische leider Craxi campagne tegen zijn vijanden, vooral tegen de (ex-)rechters van Schone Handen....

Van onze correspondent

Jan van der Putten

ROME

Berlusconi, een oude vriend van Craxi, zei dat hij niets meer met Craxi te maken heeft en dat de rechters hem willen vernietigen. De perschef van de Kamerfractie van Forza Italia, die contactman van Craxi bleek te zijn, is ontslagen. Ook Berlusconi's rechterhand Gianni Letta zou orders van Craxi hebben uitgevoerd.

Procureur Paolo Ielo, een jong lid van het onderzoeksteam van de corruptiebestrijders in Milaan, liet in juli tegen de voortvluchtige Craxi een internationaal arrestatiebevel uitvaardigen wegens grootschalige corruptie bij de aanbestedingen voor de uitbreiding van de Milanese metro.

In zijn requisitoir in het proces over deze zaak noemde Ielo vrijdag Craxi een 'gepatenteerde crimineel'.

Die uitdrukking vond hij later ongelukkig. Maar hij houdt, gesteund door zijn hoofdprocureur Borrelli, vol dat Craxi met giftige dossiers en perscampagnes zijn tegenstanders kapot probeert te krijgen. Ielo heeft de tekst bekend gemaakt van in Hammamet binnengekomen telefoontjes van oude en nieuwe vrieden van Craxi. Onder hen zijn ex-minister Margherita Boniver, televisiejournalisten, de zoon van een advocaat van Craxi, de vrouw van Berlusconi. Ze hebben allemaal vol verontwaardiging gereageerd.

Ook heeft Ielo een paar compromitterende documenten publiek gemaakt die bij de Craxi-club Giovane Italia (Jong Italië) in beslag zijn genomen. Andere geconfisqueerde documenten van Craxi zijn rapporten van de geheime dienst over de rechters van de Operatie Schone Handen.

Een van Craxi's documenten bevat instructies aan Forza Italia voor een frontale aanval op ex-rechter Di Pietro en het team van anticorruptierechters in Milaan. Het document onderstreept de noodzaak van de 'instorting van de mythe-Di Pietro', vanwege de daarop volgende kettingreactie. Daarvoor is het nodig dat Forza Italia zich niets aantrekt van 'onbetrouwbare en hypocriete bondgenoten'.

Craxi eist van Forza Italia 'de moed te hebben de arrestatie te vragen' van de Milanese rechters 'voordat zij het kunnen doen'. De parlementaire fractie van Forza Italia zou het initiatief moeten nemen voor onderzoek naar de gevallen van zelfmoord onder de arrestanten en naar de 'meest geruchtmakende wetsschendingen' van de rechters.

Een van Craxi's telefonische gespreksparters zei dat deze zich over de uitschakeling van de onderzoeksrechters van Milaan geen zorgen hoefde te maken: 'Daar zorgt de minister voor.' Minister Mancuso van Justitie behandelt deze rechters als zijn grootste vijanden.

Op 22 september schreef de krant van Berlusconi's broer Paolo dat Di Pietro's zoon in een huurflat van de overheid woont waarvoor hij veel te weinig betaalt. Dat bleek niet waar. Acht dagen tevoren, blijkt nu, heeft Craxi deze zet telefonisch voorbereid met zijn jeugdige woordvoerder in Italië, Luca Josi. Deze heeft zaterdag in Genua de socialistische partij van Craxi heropgericht.

Uit andere gesprekken blijkt dat Craxi de leider van de linkse PDS, D'Alema, wil treffen door onthullingen over vermeende infame oorlogsdaden van diens vader. Craxi kreeg van de zoon van een van zijn advocaten te horen dat hij geheel kan vertrouwen op procureur Nordio, die D'Alema verdenkt van betrokkenheid bij het schandaal rond de 'rode coöperaties' over de illegale financiering van de PDS.

In augustus schreef een post-neofascistisch weekblad over - niet bestaande - geheime wapendepots van de Liga Noord. De bron blijkt Bettino Craxi te zijn.

Craxi wees de beschuldigingen over zijn pogingen de Italiaanse politiek nog verder te vergiftigen, per fax van de hand.

Meer over