NieuwsBrexit

Gesprekken May en Corbyn lopen op niets uit

De Brexitgesprekken tussen Theresa May en en oppositieleider Jeremy Corbyn zijn vrijdagmiddag stukgelopen. Labour liet in een persverklaring doorschijnen dat het onderhandelingsteam drie dagen lang tegen een muur heeft lopen praten.

Labour-leider Jeremy Corbyn. Beeld Anthony Devlin/Getty Images
Labour-leider Jeremy Corbyn.Beeld Anthony Devlin/Getty Images

‘Er is verandering nodig om een compromis te bereiken’, zei Labours Brexitwoordvoerder Keir Starmer teleurgesteld, ‘en de regering is daar niet toe bereid.’ Volgens anti-Brexitactievoerders horen de gesprekken bij Mays tactiek om zoveel mogelijk tijd te rekken.

Volgens Labour heeft May vooral geprobeerd om steun te zoeken voor haar akkoord dat al drie keer door het Lagerhuis is afgewezen. De oppositie wil dat de Britten permanent in de Europese Douane-unie blijven, maar de premier weigert daarmee akkoord te gaan. In plaats daarvan kwam ze met het voorstel om het Lagerhuis meer te betrekken bij de onderhandelingen over een handelsakkoord met de Europese Unie. Dat is echter een belofte die makkelijk door haar opvolger kan worden gebroken.

De ervaringen van Labour komen overeen met die van de Schotse eerste minister Nicola Sturgeon die woensdag op bezoek was op 10 Downing Street. ‘Ze wilde weten of we een compromis konden sluiten, maar liet vervolgens niet weten met welk compromis ze akkoord zou kunnen gaan’, liet Sturgeon weten, ‘het is een bizarre benadering van iemand die veel poeha heeft gemaakt over haar bereidheid om een consensus te vinden, maar uiteindelijk meer tijd verspeelde.’

Binnen de Conservatieve Partij is afgelopen dagen woedend gereageerd op Mays gesprekken met Corbyn. Volgens de brexiteers, onder wie veertien ministers, moet May gewoon afstevenen op een No Deal. Opper-brexiteer Jacob Rees-Mogg had eerder op de dag getwitterd dat de Britten het EU-beleid in het geval van een langdurig uitstel zoveel mogelijk moeten gaan traineren. Voormalig UKIP-leider Nigel Farage had bekendgemaakt namens de nieuwe Brexit Party mee te willen doen aan de Europese verkiezingen.

Meer over