Gesmolten kaas

Een advertentie in een deftig avondblad. Een luchtvaartmaatschappij lonkt. We hebben ze een tijdje gehad van oosterse luchtvaartmaatschappijen. Een heel grote foto van een mooie vrouw en dat je dan met Garuda moet vliegen, of met Singapore Airlines....

De advertentie gaat er over dat je in SAS-vliegtuigen eten krijgt. 'Moderne gevarieerde en innovatieve maaltijden. Verse ingrediënten samen met ideeën en inspiratie uit andere culturen, zoals heilbot met saffraan, feta met uien en sesamzaadjes, biefstuk met sinaasappel en rozemarijnsaus, gekookte aardappelen, en in honing gesmoorde peren met venkel, tijm en anijszaadjes.'

Die peer staat ook op de foto, in een plas honing. Maar verder helemaal niks over vliegen. Waar je met die lui goedkoop naartoe kan, dat doet er niet meer toe. Als je maar eten krijgt. De luchtvaartmaatschappij neemt de taak over van thuis. Koken. We moeten geloven dat de mensen thuis haast niet meer koken. Er wordt af eten warmgemaakt. Vliegtuigeten noemen we dat wel eens. De omgekeerde wereld.

Nu wordt er niet echt gekookt in de vliegmachines van de SAS, misschien wordt de tournedos tegen een heet plaatje aluminium gehouden, maar de rest wordt gemagnetrond. Wij hebben in ons culinair laboratorium een oude truc met de magnetron nog eens herhaald om te kijken of 'ie geschikt is voor de SAS. Ja, maar je moet uitkijken.

De truc is deze. Neem een niet helemaal gaar gekookte bloemkool. Of een schaal net niet gare spruiten, of een bak pasta. Neem een zachte kaas in een schimmelkorst (een Camembert of iets wat erop lijkt). Snijdt aan een platte zijde de korst van de kaas af. Zet hem als een dameshoedje op de bloemkool, of als een deksel op de spruiten, of als een baksteen op een bak (bijna gare) pasta. Let op: met de kant naar beneden waar de korst van af is gesneden. Schuif zo de schotel in de magnetron en zet die aan. Dan gebeurt het: de kaas smelt de korst uit en loopt als een perfecte saus over bloemkool, spruiten of pasta.

En waarom moet je ermee uitkijken in een vliegtuig? We deden dit met een kaasje dat in supermarkten ligt, verpakt in een vierkant rood met blauw doosje. Limburgse Kaas staat erop. Uit Belgisch Limburg. Een heel smakelijke kaas met een heel eigenzinnige geur. Ook deze kaas loopt majestueus de korst uit. De keuken vult zich met een bijzondere odeur. Net of je in het buitenland bent, zou buurvrouw zeggen. Maar de volgende dag is die geur er nog. En de volgende dag. Dat kan de SAS niet hebben, dunkt ons. Houd het maar voor thuis.

Wouter Klootwijk

Meer over