Geslaagde burgers, maar ontevreden

Negen van de tien leden van de PVV-kandidatenlijst voor de Europese verkiezingen zijn geen onbeschreven bladen, maar hebben weinig ervaring.

Van onze verslaggevers Jan Hoedeman en Remco Meijer

De Partij voor de Vrijheid (PVV) doet niet mee aan de website waarop nieuwe kandidaten voor het Europees Parlement zichzelf voorstellen. Niet nodig, vindt de partij. In opiniepeilingen voor de Europese verkiezingen komt de PVV, die met tien kandidaten Europa intrekt, toch wel als grootste uit de bus. Over Geert Wilders (10) en Barry Madlener (1) is veel geschreven, maar wie zijn de overige kandidaten?

De vraag is relevant, omdat de PVV geen politieke partij is in de traditionele zin van het woord. Wilders bepaalt de gang van zaken en de democratische partijcontrole ontbreekt. Interessant is te zien of Wilders, die ooit als VVD-Kamerlid kritiek had op de ‘grijze muizen’ in zijn fractie, die als PVV-regisseur buiten de lijst heeft weten te houden.

Het overheersende beeld bij de PVV-kandidaten is dat van geslaagde burgers met een maatschappelijk engagement, die ontevreden zijn over de samenleving. Ze verwoorden dat in interviews, columns en blogs.

De meesten kandidaten zijn eerder actief geweest in de marge van andere partijen of kwamen in actie nadat politici als Fortuyn en Wilders de politieke arena hadden betreden. Ondanks een zekere vorm van gesetteld zijn, is bij allen een politiek vrijbuitersgevoel waarneembaar. Majeure politieke ervaring brengt Wilders niet op de been.

Voor de Kamerverkiezingen in 2006 had Wilders een gedisciplineerd gebleken gezelschap uitgezocht. LPF-achtige toestanden liggen ook nu niet in de lijn der verwachting. Het enige wat op de Europese lijst riskant lijkt, is dat de PVV twee eigengereide columnisten bij de eerste vijf kandidaten heeft staan. Columnisten zijn zelden gedroomde teamspelers.

Zelf staat Wilders als lijstduwer op tien. Op negen staat ex-VVD’er Menno Ludriks (26). Hij is fractiemedewerker in de Tweede Kamer voor de PVV en heeft een hbo-opleiding Europese Studies gedaan. Ludriks is filmgek en staat op de aftiteling van de film De Dominee als assistent art-director. Zelf maakte hij korte lowbudgetfilmpjes. Over de radicale islambenadering van Oriana Fallaci interviewde hij anti-jihadist Robert Spencer.

Kolonel b.d. van de Koninklijke Marechaussee Gert Besselink (57) tekent voor de achtste positie. Harry van den Bergh, oud-voorzitter van VluchtelingenWerk Nederland, had rond 2002 een aanvaring met Besselink in een gezelschap van hoge marechaussees. Van den Bergh: ‘Besselink maakte antidemocratische opmerkingen. Ik heb zijn hoogste baas gevraagd disciplinaire maatregelen te nemen, maar Besselink zat al tegen zijn pensioen aan.’

Besselink kreeg van de campagneleiding geen toestemming te reageren .

Patricia van der Kammen (37) is beleidsmedewerker planning en control bij de Universiteit van Tilburg. Daarvoor werkte ze bij een zorgkantoor. Ze had bewondering voor Fortuyn. In 2006 stond ze twintigste en laatste op de PVV-lijst, nu op zeven.

Ze schreef op hetvrijevolk.com in 2007: ‘Gegoed grachtengordel-volk gaat goedkoop naar theater en opera, maar hardwerkende gezinnen mogen fors meer gaan betalen voor pretparken of kermis.’

De 44-jarige Auke Zijlstra staat op de zesde plaats. Hij houdt van zweefvliegen en dient nu minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken als coördinerend beleidsmedewerker arbeidsvoorwaarden. In 2006 stond hij op de elfde plaats voor de Tweede Kamer. Hij werkte voor British American Tobacco, maar de wereld van de kerftabak sprak hem na twaalf jaar niet meer aan.

Lucas Hartong (46) is een in Middelharnis woonachtige publicist en theoloog. Hij stond in 2006 nummer vijftien op de PVV-lijst en nu op vijf. Hij wond zich in 2007 op over Marokkaanse jongens die op kosten van de stad Rotterdam naar hun roots teruggingen en schreef de Goeroegoeroe rifrap, met onder meer dit couplet: ‘Die Berberapen waren rap/ ze zaten bij de flappentap/ ik trok er honderd euro uit/ en ging in ’t Rifje aan de tuit.’

Nummer vier is de Limburgse Laurence Stassen (38), regionaal bekend door haar werk als freelance televisiepresentatrice. Op TV Limburg presenteerde zij onder meer het programma Limburg leeft, ‘tips en noviteiten op het gebied van wonen en leven in Limburg’. Zij is getrouwd en heeft twee kinderen.

Daniël van der Stoep (28) staat derde: hij was tot voor kort actief in de jongerenbeweging CDJA. Veel van zijn internetcolumns heeft hij laten wissen. Hij was actief in het Leidse studentencorps Minerva. Van der Stoep is jurist en werkt nu als beleidsmedewerker in de PVV-fractie. Hij diende als CDJA’er op een congres een kansloze resolutie in waarin de Armeense genocide werd ontkend.

Nummer twee is Louis (Lou) Bontes (53), sinds twee jaar districtsmanager Haven in de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Bontes zal, gelet op de peilingen, het Europees Parlement zeker halen. Hij woont in Hellevoetsluis, is getrouwd en heeft twee zoons. Hiervoor werkte hij in de scheepsbouw en bij de Rotterdamse politie.

Bontes haalde zijn bachelor Public Management aan de Haagse Hogeschool en zijn doctoraal in de bestuurs- en organisatiewetenschap aan de Universiteit Utrecht.

Lijsttrekker is Barry Madlener (40), Tweede Kamerlid voor de PVV. Hij blijft weg bij veel verkiezingsdebatten. Europese kandidaten die telefonisch worden benaderd, zeggen dat ‘er met de jongens in Den Haag moet worden gebeld’. De partijregie is strak aangetrokken.

Meer over