Geslaagde breinbreker

BART KOETSENRUIJTER

'She's absolutely amazing in the movie!'

'Ho, bedoel je dit in alle ernst? Ze zet precies dezelfde gezichten op en gebruikt dezelfde intonatie als in elke film waarin ze speelt. Ze is altijd hetzelfde personage.'

De meningen (op imdb.com) lopen uiteen over de acteerprestatie van de actrice die meestal in (romantische) komedies te zien is.

Bij de combinatie Clive Owen en Jennifer Aniston denk je eerder aan een romantische komedie dan aan een Hitchcockiaanse thriller. Toch is de eerste Hollywoodfilm van de Zweed Mikael Håfström wel degelijk dat laatste. De film is nog geen kwartier op gang als Charles Schine (Owen) een grote slok whisky neemt en in huilen uitbarst. Hij mag zijn zaakjes ogenschijnlijk op orde hebben - mooi huis, goede baan, lieve vrouw, dito dochter - het knaagt bij de burgerman. Dus wanneer hij de volgende dag in de forensentrein naar Chicago in contact komt met de hooggehakte financieel adviseur Lucinda Harris (Aniston), is een uit de hand lopende flirt dichtbij. En uit de hand lopen gaat het. Ook omdat de sul Schine voortdurend de verkeerde keuzes maakt. En dat maakt het kijken naar dit soort films zo prettig. Hoe lang kun je hem nog volgen in zijn domheid? Wat zou je zelf doen in zo'n situatie? Dat de zaak ver over de helft opeens een verrassende wending neemt, is alleen maar extra leuk, hoeveel moeite de makers ook hebben de afwikkeling geloofwaardig te houden.

Derailed (Mikael Håfström, 2005)

Net 5, 20.30-22.45 uur.

Wedding Crashers

(David Dobkin, 2005) De boezemvrienden John (Owen Wilson) en Jeremy (Vince Vaughn) zijn echtscheidingsadvocaat. Uit overtuiging. Echtelieden die elkaar op hun kantoor naar het leven staan, houden ze voor dat ze een gemeenschappelijke vijand hebben: het instituut huwelijk. Elk jaar gaan John en Jeremy er samen een paar weken tussenuit. De vrijgezellen bezoeken dan in rap tempo zo veel mogelijk bruiloften. Omdat ze weten dat vrouwen, vooral singles, zo in de war raken van trouwerijen dat ze overal voor in zijn. Prettig dwarse komedie - totdat de twee vrienden het licht zien. Vrouwen zijn geen loslopend wild, leert de moralistische finale, die onnodig lang wordt opgerekt.

Veronica, 20.30-22.55 uur.

Small Time Crooks

(Woody Allen, 2000) Groot commercieel succes destijds, deze onweerstaanbare moppentrommel, waarin Allen zichzelf nu eens niet opvoert als New Yorkse intellectuele neuroot met relatieproblemen, maar als domme New Yorkse ex-inbreker met relatieproblemen. Al komt er nog steeds geen pruik of snor aan te pas - Allen ziet eruit zoals hij er altijd uitziet. Hij speelt Ray Winkler, die in de gevangenis The Brain werd genoemd en niet in de gaten heeft dat dat ironisch bedoeld is: een eerdere overval mislukte, doordat iedereen Ronald Reaganmaskers droeg en Ray zijn kornuiten niet uit elkaar kon houden.

BBC 1, 00.35-02.05 uur.

undefined

Meer over