Geschut in strijd tussen Apple en Samsung is van zwaar kaliber

Het door Apple geeiste handelsverbod van Samsungs Galaxy-smartphones en -tablets gaat veel verder dan in eerste instantie duidelijk was.

WOUTER KEUNING

AMSTERDAM - Als de rechter het door Apple in Nederland geëiste verbod volgende maand goedkeurt, kan dat betekenen dat Samsung zijn distributie in heel Europa stil moet leggen.

Dat meldde de website Webwereld.nl donderdag op basis van de door haar gelezen aanklacht. Daarin staat dat Apple in Nederland niet alleen Samsung Electronics aanklaagt, maar ook de Nederlandse zustermaatschappijen Samsung Logistics BV en Samsung Overseas BV. Die twee bedrijven zijn samen verantwoordelijk voor de distributie van Samsung-producten in heel Europa. Apple eist dat Samsung en al zijn partners de import, handel, distributie en verkoop van de gewraakte producten staken.

Apple stelt dat alle apparaten uit de Galaxy-lijn te veel uiterlijke overeenkomsten vertonen met Apple's iPad en iPhone. Samsung zou inbreuk maken op meerdere intellectueel eigendomsrechten van Apple. De rechter zal naar verwachting een uitspraak doen op 15 september. Een eventueel verbod zal volgens de rechtbank in Den Haag sowieso niet ingaan voor 13 oktober.

Samsung en Apple zijn wereldwijd al langer in tal van rechtszaken verwikkeld met elkaar over intellectueel eigendom. Samsung bestookte het Amerikaanse bedrijf afgelopen jaar al met rechtszaken in de Verenigde Staten, in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Japan, Zuid-Korea en Californië.

Apple op zijn beurt sleept momenteel Samsung in meerdere landen voor de rechter. Vorige week nog breidde Apple zijn aanklacht uit naar Zuid-Korea, het thuisland van Samsung.

undefined

Meer over