Geschorste Amsterdamse politiechef Ad S. vervolgd wegens verduistering

Het Openbaar Ministerie gaat Ad S., voormalig politiechef in Amsterdam, strafrechtelijk vervolgen wegens verduistering. De man zou tussen 2009 en 2014 'structureel' voor enkele tienduizenden euro's kaartjes voor voetbalwedstrijden, concerten en diners hebben weggegeven aan collega's, familie en vrienden, hoewel die uit het politiebudget waren betaald. Als gevolg van de conclusie van het OM begint de politie een eigen onderzoek naar agenten die mogelijk van S. hebben geprofiteerd.

Wil Thijssen
Voormalig politiechef 'Adje Latje' zwaaide tot en met 2014 zo'n twintig jaar de scepter over het district Amsterdam Oost en Zuidoost. De agent op deze foto heeft geen relatie tot de zaak. Beeld anp
Voormalig politiechef 'Adje Latje' zwaaide tot en met 2014 zo'n twintig jaar de scepter over het district Amsterdam Oost en Zuidoost. De agent op deze foto heeft geen relatie tot de zaak.Beeld anp

'Ad S. is strijdbaar en heeft vertrouwen in de goede afloop', meldt zijn advocaat Job Knoester. 'We gaan het dossier bestuderen en ik zal met onderzoekswensen komen. Meer kan en wil ik er nu niet over zeggen.'

Ad S. (64), bijgenaamd 'Adje Latje' vanwege zijn doortastende politieoptredens tegen krakers en hooligans, zwaaide tot en met 2014 zo'n twintig jaar de scepter over het district Amsterdam-Oost en Zuidoost. Het Arena-stadion en concerthal Ziggo Dome staan in dat gebied - podia waarvoor hij volgens het OM kaarten aan niet-politiemensen heeft verstrekt, op kosten van de politie.

Tegenstrijdigheden

Bronnen die zijn betrokken bij het onderzoek zeggen dat belastende verklaringen over S. tegenstrijdig zijn. Zo heeft hij volgens sommigen wel, en anderen geen diners voor niet-politiemensen geregeld. Ook was hij volgens sommige collega's op uitnodiging bij optredens in politieuniform, en volgens anderen gewoon in burger, als privépersoon.

S. zelf zou hebben verklaard dat hij kaarten vaak kreeg als een wedstrijd of concert niet was uitverkocht. Voor vrijwel alle optredens van De Toppers in de Arena kreeg de politiechef een uitnodiging voor de koninklijke loge; Arena-directeur Henk Markerink en S. kenden elkaar goed omdat S. verantwoordelijk was voor de beveiliging. Blijkens de verklaring van Markerink stond tegenover de uitnodigingen geen wederdienst.

Soms kocht S. kaarten op kosten van de politie om zijn mensen extra te belonen, zeggen onderzoeksbronnen. Als politiemensen niet konden, gaf hij ze weg. Oud-politiechef S., die zelf niet op de affaire wil reageren, heeft bij de Rijksrecherche verklaard dat iedereen wist dat hij zo opereerde, dat dit in zijn jaarverslag stond en dat hij daarvoor nooit door een collega of accountant op de vingers is getikt. Wegens zijn onconventionele gedrag zouden sommige collega's hem een hak willen zetten.

S. zou ook kaarten hebben verstrekt aan officieren van justitie en agenten uit de hoogste regionen. Zo heeft hij twee keer kaarten verstrekt aan Liesbeth Huyzer, sinds februari lid van de nationale korpsleiding. De eerste keer ontving ze die kaarten voor haar en haar zoon omdat ze tijdens een wedstrijd bijstand had verleend toen er een grote vechtpartij uitbrak. Maar ook een tweede keer nam ze gratis kaartjes aan. Pas toen bekend werd dat er een onderzoek liep naar S. en zijzelf in de korpsleiding zou komen, heeft Huyzer de kaarten terugbetaald.

'Frustrerend'

S. was na zijn periode als districtschef in Amsterdam-Oost nog actief als adviseur voor de politie. Hij is afgelopen november buiten functie gesteld, en inmiddels geschorst. Begin januari kreeg hij een herseninfarct, wat het onderzoek vertraagde omdat hij niet kon worden gehoord.

Ook S.'s toenmalige baas, Bernhard Welten, is door de Rijksrecherche gehoord. De voormalige politiecommissaris van Amsterdam zegt dat hij 'ontzettend vaak' voor optredens en wedstrijden en andere evenementen werd uitgenodigd - 'dat krijg je vanzelf met zo'n functie' - maar dat daar nooit door de politie voor is betaald.

Korpschef Erik Akerboom noemt het frustrerend als de politie negatief in het nieuws komt. Hij benadrukt dat 'minder dan 1 procent van onze mensen' over de schreef gaat. Integriteitsschendingen worden serieus aangepakt, stelt hij. 'De maatschappij vereist en verdient een betrouwbare politie.'

Meer over