Nieuws

Gescheiden vrouwen verliezen flink meer koopkracht dan hun mannelijke ex-partners

Gescheiden vrouwen ondervinden aanzienlijk meer economische schade van hun scheiding dan hun mannelijke ex-partners. Met name in koopkracht gaan de vrouwen flink achteruit. Een jaar na de scheiding lag de koopkracht van vrouwen maar liefst 29 procent onder die van mannen.

Loket in het stadhuis van Zoetermeer waar mensen terechtkunnen met vragen en problemen die te maken hebben met hun echtscheiding. Beeld Marcel van den Bergh
Loket in het stadhuis van Zoetermeer waar mensen terechtkunnen met vragen en problemen die te maken hebben met hun echtscheiding.Beeld Marcel van den Bergh

Dat blijkt uit onderzoek van het CBS naar de lotgevallen van koppels die in 2014 uit elkaar gingen. Ook raken vrouwen vaker een eigen koopwoning kwijt. Gescheiden vrouwen met jonge kinderen gaan bovendien minder werken.

De plotselinge koopkrachtdaling voor gescheiden vrouwen was vooral te wijten aan het wegvallen van het inkomen van hun partner. De ex-man verdiende vaak aanzienlijk meer. De gemiddelde koopkracht van de vrouwen herstelde zich enigszins in de jaren daarna, maar dat was vooral te danken aan vrouwen die een nieuwe partner vonden. Vrouwen die alleenstaand bleven, wisten ook in de jaren na hun scheiding de inkomensval van de scheiding nauwelijks te verminderen. Gescheiden mannen konden rekenen op een bescheiden stijging van hun koopkracht.

Een deel van de vrouwen ging na hun scheiding op zoek naar een baan of meer werken. Voor hen geldt dat ze daardoor aanzienlijk vaker economisch zelfstandig waren dan vrouwen die niet scheidden. Gescheiden vrouwen met jonge kinderen stopten daarentegen vaker met werk dan leeftijdsgenoten die wel samen bleven wonen. Mede daardoor verdubbelde in het eerste jaar na de scheiding het aantal vrouwen dat een uitkering ontving.

Vrouwen hebben vaak ook een zwakke positie bij de keuze over omgang met de gezamenlijke woning. Meer dan de helft van de mannen bleef na de scheiding in hetzelfde huis wonen, tegenover slechts eenderde van de vrouwen. Vooral bij anderhalf-verdieners verlieten vrouwen de oude woning, maar ook als stellen ongeveer evenveel verdienden, trok de man aan het langste eind. De kinderen gaan wel veelal mee met de moeder.

Vooral jonge stellen hebben moeite om na de scheiding een zelfstandige woning te vinden. Van de gescheiden twintigers belandde maar liefst 18 procent weer bij de ouders in huis. Vooral jongeren met een laag inkomen gingen terug naar de ouderlijke woning.

Gescheiden vrouwen onder de 30 jaar bezitten minder vaak een eigen woning dan leeftijdsgenoten die wel samen bleven. Opnieuw waren vrouwen die een nieuwe partner vonden hier de uitzondering.

Meer over