Geruchtmakend

Het is vanzelfsprekend, maar Hollywood heeft ons lang zand in de ogen gestrooid: aan de maffia is he-le-maal niets aantrekkelijk, warm en romantisch. De film die Matteo Garrone maakte op basis van het geruchtmakende boek van Roberto Saviano (die nog altijd met de dood wordt bedreigd door de Napolitaanse maffia) laat dit ondubbelzinnig en meedogenloos zien. De enigen die romantiek zien in een bestaan als bendelid zijn jonge, simpele, onwetende mannen. Garrone toont ze gespeend van elk effectbejag, zoals zijn hele film een sobere exercitie is waarin geen plek is voor erecodes, vriendschap en glamour. Geweld schuilt overal en duikt vaak onverklaarbaar op, ook voor de kijker. Nooit is het een te verdedigen eindpunt van een epische verhaallijn. En alles wat de maffia in zijn klemmende greep houdt - textielindustrie, afvalverwerking - wordt getekend door armoede en leed, niet door bescherming en goede werken. Garrone verbleef maanden in een dorpje buiten Napels om de sfeer te leren kennen die hij aan zijn film wilde meegeven. Het moeten deprimerende maanden zijn geweest, maar ze leidden wel naar een onbetwist meesterwerk.

Gomorra (Matteo Garrone, 2008) ARD, 01.55-04.00 uur.

Changeling

(Clint Eastwood, 2008) Christine Collins weet het zeker: het door de politie opgespoorde jongetje dat na dagen van onzekerheid in haar armen wordt geduwd, is helemaal niet haar vermiste zoon Walter. De corrupte, gewelddadige en dictatoriale politie van Los Angeles anno 1928 blijft niettemin overtuigd van haar eigen gelijk. Changeling vertelt een verhaal dat lange tijd niets dan afgrijzen en koude rillingen oproept en dan verzekeren de begintitels ook nog eens dat dit allemaal echt is gebeurd. Regisseur-producer Clint Eastwood neemt zijn publiek met de nachtmerrieachtige verwikkelingen stevig in de houdgreep en laat er in zijn sober getoonzette film geen twijfel over bestaan dat Collins (Angelina Jolie) in haar recht staat.

RTL 8, 20.30-23.20 uur.

She's the One

(Edward Burns, 1996) Zijn broer Francis mag het dan helemaal gemaakt hebben in Wall Street, New Yorker Mickey is tevreden als taxichauffeur. De liefde van zijn leven stapt nota bene in als passagier en voor hij het weet is hij met de mooie, spontane Hope getrouwd. Zeer tot tegenzin van Francis, die het geluk van zijn broer lastig kan accepteren. She's the One is een vlotgebekte, warmbloedige romantische komedie die de liefdesplot behoorlijk goed weet te combineren met een goedgemutste kijk op broederliefde en familiaire rivaliteit. Niet bepaald een film die visueel in het oog springt met allerlei leuke vondsten en slapsticktoestanden, maar juist een die kalm en kletsend toewerkt naar een bevredigend happy end.

RTL 5, 22.35-00.25 uur.

Predator

(John McTiernan, 1987) Bijzonder onderhoudend spektakel uit de hoogtijdagen van Arnold Schwarzenegger. De spierbundel duikt als leider van een ietwat dubieus groepje commando's diep in de Zuid-Amerikaanse jungle om een groepje communistische rebellen uit te schakelen, maar krijgt vervolgens te maken met een buitenaardse tegenstander van formaat: een soort hightechpanter met reptielenkop en rastavlechten. Eén voor één leggen de soldaten het loodje, tot alleen Schwarzenegger overblijft. De vervolgfilms mag u met een gerust hart overslaan.

RTL 7, 22.40-00.50 uur.

undefined

Meer over