Volkskrant Avond29 juli 2019

Geroyeerd FvD’er Henk Otten wil nieuwe partij oprichten | Tijdens de Canal Parade hebben de meesten hun kleren gewoon áán (en dat is belangrijk om op te merken)

Henk Otten stapt op de fiets in Amsterdam. Beeld Hollandse Hoogte / Robin Utrecht
Henk Otten stapt op de fiets in Amsterdam.Beeld Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Vandaag belangrijk

Henk Otten wil nieuwe partij oprichten, hoopt FvD’ers mee te kunnen nemen
Henk Otten, de medeoprichter van Forum voor Democratie die zondag door zijn partij geroyeerd werd, is van plan zelf een partij op te richten. Otten wil meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen van 2021.

Van moord verdachte tieners op de vlucht in Canadese wildernis – ‘ze zijn op een zelfmoordmissie’
Twee tieners die ervan worden verdacht drie moorden te hebben gepleegd, zijn op de vlucht in de Canadese wildernis – een gebied vol beren en muggen, waarin een mens voorgoed kan verdwijnen. Met honden, drones en helikopters wordt op hen gejaagd, maar vooralsnog ontbreekt ieder spoor.

Zoon (8) en moeder voor een trein geduwd in Frankfurt, jongetje overlijd
Op het centraal station van Frankfurt is een 8-jarige jongen overleden, nadat hij samen met zijn moeder voor een trein is geduwd. De moeder wist ternauwernood aan de naderende trein te ontkomen. Een 40-jarige man uit Eritrea is aangehouden als verdachte.

Hulpdiensten bij de ICE-trein waarmee de aanrijding plaatsvond. Beeld Andreas Arnold/dpa
Hulpdiensten bij de ICE-trein waarmee de aanrijding plaatsvond.Beeld Andreas Arnold/dpa

Eten of gegeten worden: Nederlands bezorgimperium neemt Britse rivaal over
In de keiharde strijd om de mondiale maaltijdbezorgmarkt neemt het Nederlandse Takaway.com (moeder van Thuisbezorgd.nl) de Britse rivaal Just Eat over om zo uit te groeien tot een internationale speler van 10 miljard. Samen bezorgden ze vorig jaar in twintig landen voor 7,3 miljard euro aan maaltijden.

Vanavond op tv

Om 20.30 uur op Veronica begon Bruce Almighty. Een onderhoudende komedie, met Jim Carry als televisiepresentator Bruce, die hinder ondervindt van collega Evan (Steve Carell) en in de hemel wordt ontvangen door de hagelwit geklede Morgan Freeman. Om 21.15 uur op NPO 2 deel twee van Planeet Nigeria. Presentator Ikenna Azuike reist door Nigeria en gaat naar het geboortedorp van zijn grootvader. Hij bezoekt een begrafenis van een verre oom en ontdekt welke rol zijn familie speelde in de opkomst van het Nigeria van nu. Meer tv-tips hier.

Opinie

Er stond vanmorgen een oude bekende op de voorpagina van de Volkskrant: Remco Campert. Ter gelegenheid van zijn 90ste verjaardag, gisteren, schreef Remco Campert nog één keer een CaMu, de column die Campert tussen 1996 en 2006 afwisselend met Jan Mulder maakte voor de voorpagina van de Volkskrant. Lees de column hier terug.

Terwijl u sliep

Forum voor Democratie lijkt geldmachine voor partijtop
Wat het moddergevecht tussen Thierry Baudet en Henk Otten vooral aan het licht brengt, is dat Forum voor Democratie sinds zijn oprichting niet alleen politieke vernieuwing wil brengen, maar ook lijkt te fungeren als bron van inkomsten voor de partijleiding. Otten, Baudet, De Vries, Hiddema, Baljeu, Rooken, Cliteur – allemaal hebben ze de afgelopen jaren betalingen uit de partijkas gekregen. Soms vanwege verrichte werkzaamheden, maar niet altijd.

Dat die ‘lieve kapster’ uit Soest zo om het leven moest komen – in stukken gezaagd door haar partner
In Utrecht vond maandagochtend de eerste proforma-zitting plaats in de rechtszaak tegen Bart B.. De man wordt ervan verdacht dat hij zijn vriendin Miranda (52) vorig jaar heeft gedood en haar lichaam in stukken heeft gezaagd. De benen van Miranda zijn nog altijd zoek.

Stille tocht in Rotterdam om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen.  Beeld arie kievit
Stille tocht in Rotterdam om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen.Beeld arie kievit

Op elkaars lip: recreëren is een oorlog tegen elkaar geworden
Aan de randen van de werkdag en werkweek slaan we collectief aan het recreëren. En elke groep recreanten eist een eigen plek op in de openbare ruimte – in een sfeer van toenemende prikkelbaarheid.

Conservatief en fervent aanhanger van Trump: dit is de nieuwe baas van de Amerikaanse inlichtingendiensten
Na twee jaar van moeizame relaties met Dan Coats als chef van de Amerikaanse inlichtingendiensten, krijgt president Trump een volgzamer persoon op een van zijn belangrijkste regeringsposten: het Republikeinse Congreslid John Ratcliffe.

Anders dan je misschien zou denken hebben de meeste homo’s tijdens de Canal Parade gewoon hun kleren áán. En dat is belangrijk om op te merken
Juist doordat steeds het beeld van blote mannen in leren strings op boten wordt herhaald, keren hetero’s én homo’s zich tegen de Canal Parade. Terwijl dat dus nergens voor nodig is.

Zoek de persoon in de string. Beeld Philip Lindeman
Zoek de persoon in de string.Beeld Philip Lindeman

Op de kermis van Brussel wordt op perverse manier recht gedaan
Rob van Essen bezocht de Brusselse kermis, ook wel de Foor genoemd. Zo’n kermis gaat gepaard met heel wat lawaai. ‘Het is niet moeilijk om je voor te stellen dat al die gillende mensen zich niet vrijwillig hebben aangemeld, maar dat dit een perverse manier is waarop recht wordt gedaan,’ schrijft Van Essen. De associaties die de kermis bij hem oproept zijn niet al te positief: ‘Dit is de manier waarop machthebbers de spot drijven met hun onderdanen’.

Meer over