Nieuws

Gerepatrieerde IS-ganger Ilham B. blijft veertien dagen in voorarrest

Ilham B. blijft de komende veertien dagen in voorarrest, zo heeft de rechter-commissaris van de rechtbank in Rotterdam bepaald. De vrouw, die zaterdag met haar twee kinderen uit Noord-Syrië is opgehaald, wordt vervolgd omdat zij zich bij terreurorganisatie IS zou hebben aangesloten.

Leden van de Koerdische veiligheidsdienst begeleiden IS-ganger Ilham B. en haar familie, voordat ze aan Nederlandse diplomaten worden overgedragen.   Beeld AFP
Leden van de Koerdische veiligheidsdienst begeleiden IS-ganger Ilham B. en haar familie, voordat ze aan Nederlandse diplomaten worden overgedragen.Beeld AFP

Het besluit is de eerste stap van het proces van B. sinds zij terug is in Nederland. Ze is door de Nederlandse regering gerepatrieerd, omdat de strafrechter de zaak tegen haar anders zou beëindigen. Eerder dit jaar gaf de rechter het demissionaire kabinet de opdracht zich hiervoor in te spannen, om ‘straffeloosheid te voorkomen’. Een eenmaal beëindigde zaak kan niet worden heropend: in theorie zou B. bij terugkomst in Nederland dan vrijuit gaan.

Eerder liet demissionair minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) weten geen Nederlanders terug te willen halen ‘uit onveilig gebied’. Ook de missie van dit weekend was niet zonder gevaar. Nederlandse diplomaten moesten de grens illegaal oversteken om B. op te halen. Dinsdag sprak het Syrische ministerie van Binnenlandse Zaken over een ‘flagrante schending van het internationale recht’ en een ‘regelrechte aanval op de Syrische soevereiniteit’.

B., die de laatste jaren in een Koerdisch detentiekamp verbleef, werd na aankomst in Nederland direct gearresteerd. De vrouw zou in 2013 op 19-jarige leeftijd naar Syrië zijn vertrokken en zijn getrouwd met jihadist Bilal Al Marchohi uit Antwerpen. Een Koerdische rechter zou hem later tot de dood veroordeeld hebben door ophanging, maar onduidelijk is of dit ook is uitgevoerd.