Nieuws

Gerechtshof: Volkskrant ontsloeg recensent Arjan Peters ten onrechte

De Volkskrant heeft literair recensent Arjan Peters ten onrechte ontslagen. Dat heeft het Amsterdamse gerechtshof dinsdag beslist. De krant moet Peters daarom een schadevergoeding van 370 duizend euro bruto betalen.

Het INIT-gebouw in Amsterdam, waarin onder meer de redactie van de Volkskrant gezeteld is.  Beeld ANP
Het INIT-gebouw in Amsterdam, waarin onder meer de redactie van de Volkskrant gezeteld is.Beeld ANP

In september 2020 oordeelde de kantonrechter dat de Volkskrant het contract met Peters mocht ontbinden. De arbeidsrelatie was volgens de rechtbank ‘ernstig en duurzaam’ verstoord na een intern onderzoek van de krant naar ongepast gedrag van Peters tegen vrouwelijke schrijvers. Tegen die uitspraak ging de recensent in hoger beroep. De hoofdredactie van de krant stelde Peters in mei 2020 op non-actief.

De kantonrechter vond dat Peters zijn positie had misbruikt door privéberichten aan vrouwelijke schrijvers te sturen, ook ’s nachts. Volgens de Volkskrant handelde Peters in strijd met de journalistieke richtlijnen van de krant door contact te zoeken met de auteurs, onder meer voordat hij een boek van ze recenseerde.

De rechtbank stelde dat Peters daardoor zowel zijn eigen reputatie als die van de Volkskrant in diskrediet had gebracht. De richtlijnen schrijven voor dat bij boekbesprekingen oordeelsvorming onafhankelijk tot stand moet komen.

Ook het gerechtshof vindt nu dat Peters zich had moeten onthouden van privéberichten aan vrouwelijke schrijvers, omdat zij afhankelijk van zijn oordeel zijn als ‘vooraanstaand literair recensent’. Het hof noemt het begrijpelijk dat zij hier last van hebben gehad en stelt dat Peters de impact van zijn gedrag heeft onderschat.

Maar het gerechtshof vindt niet dat hij zijn positie als recensent heeft misbruikt en evenmin dat hij journalistieke integriteitsnormen heeft geschonden. Ook zou Peters niet ‘willens en wetens’ hebben gelogen, toen de Volkskrant hem met de beschuldigingen van vrouwelijke schrijvers confronteerde.

Het onderzoek dat de krant instelde na signalen dat Peters privé contact legde met vrouwelijke schrijvers, schoot volgens het hof tekort. Zo had de krant ook een extern, onafhankelijk onderzoek moeten laten uitvoeren. Het eigen onderzoek had volgens het hof meer weg van een ‘fishing expedition’.

Al met al vindt het gerechtshof dat de Volkskrant Peters niet had mogen ontslaan, omdat het interne onderzoek onvoldoende grond bood om te concluderen dat het vertrouwen was weggevallen. De ‘billijke’ vergoeding die de krant de 58-jarige Peters moet betalen, komt boven op een eerder toegekende transitievergoeding van ruim 32 duizend euro en bestaat deels uit het salaris dat hij is misgelopen.

‘Dit is niet de uitspraak waarop we hadden gehoopt, maar het is goed dat het hof heeft bepaald dat een terugkeer niet mogelijk is’, stelt de hoofdredactie van de Volkskrant. ‘Met deze uitspraak is de reputatie van Arjan Peters zo goed als mogelijk hersteld’, aldus de advocaat van Peters.

Meer over