DagkoersenUw politieke nieuwsbrief

Gerechtshof broedt op ‘bemoeienis’ met Wildersproces

Geert Wilders en zijn raadsman Geert-Jan Knoops in de rechtbank.  Beeld EPA
Geert Wilders en zijn raadsman Geert-Jan Knoops in de rechtbank.Beeld EPA

Goedemiddag,

De hele dag kijkt het Binnenhof reikhalzend uit naar de berichten vanuit de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Daar tracht PVV-leider Wilders een einde te maken aan het proces dat hem nu al ruim vijf jaar achtervolgt, maar het Openbaar Ministerie ziet geen enkele aanleiding voor een voortijdig einde.

Hier zijn uw Dagkoersen. Deze politieke nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

v Beeld v
vBeeld v

GESPREK VAN DE DAG

De verdedigingslinie die het Openbaar Ministerie vandaag zou optrekken, liet zich vooraf uittekenen. Want weliswaar lekte zondag het bevreemdende e-mailverkeer uit waarin ambtenaren van het ministerie van Justitie hun gedachten deelden over het proces-Wilders, maar daarmee was nog niet de vraag beantwoord of die berichten het OM ook hebben bereikt. En of er daadwerkelijk sprake was van beïnvloeding.

Niet dus, probeerde het OM vandaag duidelijk te maken aan de rechtbank. Volkskrant-verslaggever Elsbeth Stoker: ‘De aanklagers benadrukken dat het OM op 10 september 2014 besloot om Geert Wilders te vervolgen. De mails die sinds vrijdag in het strafdossier zijn opgenomen, dateren van na dit besluit. Volgens de aanklagers gaat het om interne mailwisselingen van ambtenaren van het departement. De mails hebben de zaakofficieren van het Openbaar Ministerie nooit bereikt. Niet direct, niet indirect. De aanklagers zijn niet beïnvloed. En als dat wel zou zijn gebeurd, dan zouden zij gepikeerd die mails ter zijde hebben geschoven. Want de zaakofficieren gaan over de strafzaak en bepalen zelf wat ze in de requisitoiren opnemen.’

Daar geloven Wilders en diens advocaat Geert-Jan Knoops dan weer niks van. De ambtenaren schreven toch niet voor niks aan elkaar dat zij met het OM over de zaak zouden overleggen. Het is duidelijk, stelt hij, dat onder verantwoordelijkheid van toenmalig minister Opstelten vanuit het ministerie is geprobeerd de gang van zaken te beïnvloeden. ‘Er is dan ook sprake van een grove veronachtzaming van het recht op een eerlijk proces', aldus de raadsman. ‘Daarom moet vandaag nog een einde komen aan deze procedure.’ Wilders zelf voegde daar aan toe dat hij verbijsterd is dat zijn vervolging is ingezet door ‘pure haat'.

Het gerechtshof staat nu voor de taak om te beslissen wie gelijk krijgt. De zitting is geschorst tot 17.30 uur. Volg de ontwikkelingen vanaf dan op vk.nl.

EN DAN DIT NOG
Gaswinning sneller omlaag
Minister Wiebes staat er niet bij alle Groningers goed op, maar één ding moeten ze hem nageven: hij draalt niet met de afbouw van de gaswinning. Vorig jaar verbaasde hij vriend en vijand met de aankondiging dat de kraan vanaf 2030 dicht zal zijn, vandaag liet hij weten dat het zelfs in 2022 al zover kan zijn. ‘Afbouw van de gaswinning is de manier om de aardbevingsproblematiek bij de bron aan te pakken’, aldus de minister.

Onderzoek naar de ‘meubeltjes’
Premier Rutte kiest de vlucht naar voren in de kwestie rond de inventaris van de koning. Nadat NRC Handelsblad maandag schreef dat de Koning al decennialang geld krijgt voor het onderhoud van de inrichting van de paleizen terwijl dat onderhoud allang is uitbesteed aan het rijk, probeerde de premier het eerst nog klein te maken: Willem-Alexander betaalt gewoon als er iets is met de 'meubeltjes'. Maar dat is buiten de Tweede Kamer gerekend, die er toch echt meer van wil weten. Op aandringen van onder meer coalitiepartij D66 beloofde Rutte vanmiddag uit te zoeken hoe het zit. Hij heeft zelf geen flauw idee, benadrukte hij: ‘Het is niet mijn dagelijkse herinnering wat Dries van Agt of Lubbers in de jaren tachtig allemaal met die meubels hebben gedaan.’

Buitenweg behandeld tegen darmkanker
GroenLinks-Kamerlid Kathalijne Buitenweg heeft darmkanker. Zij wordt behandeld, ‘gericht op genezing’, en blijft gedurende die tijd in de Kamer. Wel draagt ze een deel van de justitieportefeuille in de fractie over aan collega Niels van den Berge.

 Kathalijne Buitenweg (Groenlinks) op het Binnenhof ten tijde van de formatie in 2017.  Beeld ANP - Bart Maat
Kathalijne Buitenweg (Groenlinks) op het Binnenhof ten tijde van de formatie in 2017.Beeld ANP - Bart Maat

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Vragen of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Deze nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

Meer over