'Gerard en Jamai gaan in zeemeerminpak de hevige strijd aan'

In de Turkse zon doen bekende Nederlanders spelletjes en maken dubbelzinnige opmerkingen.

Beeld RTL

Een veelgehoorde les bij het schrijven is dat je moet durven weglaten. Niet te veel vertellen, maar ook niet te weinig; precies genoeg om de fantasie van de lezer aan het werk te zetten. Met dat in het achterhoofd zou de eerste zin uit de omschrijving van spelletjesprogramma Zeesterren op de website van RTL 4 hier moeten volstaan.

'Gerard en Jamai gaan gehuld in een zeemeerminpak de hevige strijd met elkaar aan.'

Idealiter was dat het eind geweest van dit stukje. Maar goed, dat zou een beetje raar zijn. Bovendien valt er nog wel wat meer over te vertellen. Met Gerard wordt natuurlijk Gerard Joling bedoeld en met Jamai natuurlijk Jamai. Maar De Hevige Strijd?

Het bleek niet te gaan om een forumdiscussie over een nieuw boek van Karl Ove Knausgård, maar om het onderdeel Zeemeermannen. Daarin moesten Jamai en Gerard gewichten van verschillende zwaarte van de bodem van een zwembad opduiken en die zo snel mogelijk naar de kant brengen. Het ging gepaard met veel geschreeuw, gegrom en slowmotionbeelden van Gerard met een gele duikbril op zijn neus, een glimmend blauw zeemeerminnenpak strak om het roodverbrande lijf en waterdruppels die langzaam van hem af vielen. 'Het is een vin-aan-vin-race' becommentarieerde presentator Irene Moors. Eerder had ze al gezegd dat het allemaal nogal wat 'vinnen in de aarde' had. Misschien was ze op het idee gekomen door Gerard, die twee keer achter elkaar zei: 'Dat vin ik leuk'.

Gerard had zijn gewichten als eerste op de kant en won daarmee de Sabotageknop, wat dat ook moge betekenen. 'Ik heb alles gegeven', pufte Jamai, gehuld in glimmend rood latex aan de rand van het zwembad. Terwijl hij achter Jamai langs glipte en hem van achteren vastpakte, zei Gerard in zijn oor: 'Zal ik jóu eens wat geven?'

Dat is Zeesterren in het kort. Het programma houdt het midden tussen Expeditie Robinson, Te land, ter zee en in de lucht en de afterparty van een Toppers-concert. In de Turkse zon doen bekende Nederlanders, opgesplitst in twee teams, spelletjes in of op het water en maken ze dubbelzinnige opmerkingen. De meeste communicatie bestaat uit 'schat','schattie' of 'liefie', gecombineerd met 'helemaal top', 'ik ben helemaal kapot' of 'dat staat als een paal boven water'.

Als je heel goed luisterde kon je Jamai daar een uitzondering op horen maken toen hij opmerkte: 'Die dikke Turk moet eruit!', over een lokale medewerker van het programma die het bootje van zijn team onnodig verzwaarde tijdens een race.

Je zou kunnen zeggen dat je bekende Nederlanders nog nooit zo zag. Maar eigenlijk zie je ze tegenwoordig altijd zo. Het is verschrikkelijk. En tegelijkertijd tamelijk geweldig. Zeesterren is zo schaamteloos en belachelijk dat het kijken ernaar voldoening geeft zoals een dronken bezoek aan de snackbar voldoening kan geven. Je moet het zeker niet elke dag doen, maar op z'n tijd is het prima.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over