Review

'Geraffineerd college speechen op Parade'

De wereldvrede oplossen op de Haagse versie van De Parade mag dan niet lukken, leuk is de poging van het duo George & Eran wel; en dat een speech van Hitler meer stemmen krijgt dan die van Churchill, is in elk geval opmerkelijk.

Bezoekers in een zweefmolen tijdens het theaterfestival de Parade in het Rotterdamse Museumpark. Beeld anp
Bezoekers in een zweefmolen tijdens het theaterfestival de Parade in het Rotterdamse Museumpark.Beeld anp

Het is even wennen. De feestelijke Paradesfeer verstomt ogenblikkelijk bij binnenkomst in het Cineramatheatertje. Hier speelt deze avond theatermaakster Sanja Mitrovic haar festivalvoorstelling Speak!, een theatrale ontleding van de politieke speech. De twee spelers (Mitrovic en Geert Vaes) staan in stemmige kleding op een verder leeg podium hun publiek op te wachten. Ze kijken streng. Duidelijk: dit wordt geen dijenkletser.

Rondreizend theaterfestival De Parade is neergestreken in het Westbroekpark in Den Haag en op een hete zomeravond zoals afgelopen vrijdag is het er druk en gezellig en wordt er goed gedronken. Totdat het later op de avond gaat regenen, biedt enkel de zweefmolen enige verkoeling. Veel mensen gaan naar de voorstelling Buurman & Buurman XL. Ook Dominee Gremdaat is in trek. Daartussenin staat Sanja Mitrovic met haar bedachtzame performance. Precies zoals De Parade het graag heeft: hoge en lage kunst zij aan zij op één grasveld. Wie het kan opbrengen zich dertig minuten te concentreren en de sporadisch naar binnen waaiende festivalgeluiden te negeren, krijgt met Speak! een geraffineerd en boeiend college taalbehandeling. Om en om spreken Mitrovic en Vaes een paar alinea's uit van een bekende politieke redevoering. Daarna mag het publiek stemmen op zijn favoriet. De speeches gaan over hoop en verandering. Pas achteraf wordt onthuld wie hem uitsprak. Zo kan vrijdagavond Václav Havel het winnen van Robert Mugabe en krijgt een toespraak van Hitler meer stemmen dan Churchill.

Het is gewaagd en knap dat Mitrovic met haar stoïcijnse hoofd op deze plek een performance doet die je normaliter verwacht op een 'moeilijk' kunstfestival als Spring, waar ze overigens ook al stond. Jolige opmerkingen uit het publiek negeert ze vakkundig. Toch had een beetje meer relativering niet misstaan. Het blijft De Parade.

Wie dat beter hebben begrepen, zijn George en Eran. Dit duo speelt op De Parade zijn tweede voorstelling in de succesvolle reeks George & Eran lossen wereldvrede op. Hierin staan de Arabier (George Elias Tobal) en de Jood (Eran Ben-Michaël) samen op een podium in, zoals ze het zelf noemen, een 'conflictkomedie'.

De twee vrienden zijn allebei besneden, melden ze opgewekt. Ze staan voor een olijfboom en vertellen over hun families in oorlogsgebieden in respectievelijk Israël en Syrië. De verhalen ontaarden in een strijd tussen 'de jihadist' en 'de geldwolf'. Conflicten, vooroordelen en wederzijdse verwijten komen aan het licht in soms geestige, soms nietsontziende dialoogjes.

Het probleem van de wereldvrede lossen ze ook in dit tweede deel niet op. Wel tonen ze een belangrijk middel daartoe: zelfspot. Daarnaast laten ze zien dat verdieping en vermaak op De Parade wel degelijk prima kunnen samengaan.

Speak! Door Sanja Mitrovi¿ ***
In Westbroekpark, Den Haag. Daar t/m 13/7

George & Eran lossen Wereldvrede op, deel 2 door Theater Rast ****
In Westbroekpark, Den Haag. Daar t/m 13/7 Daarna in Utrecht en Amsterdam: deparade.nl

undefined

Meer over