Geraamte van Goethe stiekem opgegraven

Tijdens een geheime operatie,bijna dertig jaar geleden, hebben wetenschappers in toenmalig Oost-Duitsland de beenderen van dichter Johann von Goethe (1749-1832) uit de kist gelicht voor een speciale, conserverende behandeling....

Het geraamte werd ontdaan van resterend vlees en met een speciaal goedje geprepareerd, om drie weken later midden in de nacht weer stilletjes te worden opgeborgen in de kist, zo vermeldt een dossier waarop de Frankfurter Allgemeine deze week de hand wist te leggen.

Aanvankelijk, zo blijkt uit de stukken, waren de wetenschappers alleen maar van plan een slot op de kist te vervangen. Ze besloten tot een spoedactie over te gaan toen ze het stoffelijk overschot zagen. De botten werden gewassen en van een speciale coating voorzien. Bijgesloten foto's van de werkzaamheden tonen geconcentreerde gezichten zonder veel emotie, aldus de Frankfurter.

Volgens het rapport was het geraamte ruim 166 centimeter, hetgeen betekent dat de dichter zo'n 1.69 meter lang zal zijn geweest.

Volgens de krant lag het dossier dertig jaar onopgemerkt ergens op een plank in het Goethe Nationalmuseum. De Thüringer autoriteiten hebben een onderzoek naar de zaak gelast.

De onthulling valt samen met de herdenking van Goethes 250ste geboortejaar. Bovendien is Weimar dit jaar gekozen tot culturele hoofdstad van Europa.

Meer over